Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Львів 2020: стан виконання культурної програми

У 2015 році, напередодні виборів мера, Андрій Садовий анонсував свою програму "Львів 2020". Це комплексна стратегія розвитку міста, яка складається з 15 напрямків, кожен з яких ділиться на пріоритети.

Програма "Львів 2020" має окремий домен lviv2020.com, де можна переглянути стан виконання того чи іншого напрямку. Станом на сьогодні лише 7 з 15 напрямків реалізовані більш, ніж на половину. Найбільше Садовий та "Самопоміч" досягнули в пункті "Відкрита влада" (95% виконання), а найменше – в енергетиці (26%).

Наступного року, восени, завершиться каденція Садового і доведеться звітувати за виконане та невиконане. Наразі роботи по програмі Львів 2020 ще дуже багато – ключові проблеми міста, такі як громадський транспорт, благоустрій та інфраструктура реалізовані заледве на третину. Чи встигне міська влада завершити всі обіцянки, питання її працьовитості та ефективності.

Ми ж сьогодні хочемо проаналізувати, як виконується напрямок "Культура". Його реалізовано на 43%. Серед восьми пунктів напрямку – один повністю завершений. Це грантова підтримка громадських організацій у сфері культури.

Натомість є два пріоритети з культурної програми, які за чотири роки нітрохи не просунулись. Це Створення нового сучасного комплексу експонування творів мистецтва та Залучення інвестора для будівництва сучасного парку атракціонів та розваг для дітей. Ми звертались за коментарем до Юлії Хомчин, депутатки Львівської міської ради, яке є також секретарем комісії культури, молодіжної політики та спорту. У команді «Самопомочі» вона відподає за блок культури, втім депутатка не вийшла на зв'язок. Пояснень, чому два культурних пріоритети стоять на місці, ми не отримали.

Пункт Відкриття медіатек і культурних центрів у кожному мікрорайоні Львова виконаний на 70%. Перша медіатека (вул. Мулярська, 2а) з’явилася в місті в 2014 році. Минулого року подібні заклади відкрили в мікрорайонах "Рясне-2" та "Наукова". Також у 2018 році було відремонтовано 8 старих бібліотек, які стали медіатеками. Відкрито urban-бібліотеку на вул. Устияновича та народний дім в смт Брюховичі.

Оновлення інфраструктури та «нове життя» міських театрів та кінотеатрів виконано на 47%. У звітах на сайті програми Львів 2020 йдеться про створення п’яти тематичних кіноклубів та запуск кінотеатру на даху у LvivFilmCenter. Також команда Садового хизується проведенням Міжнародного фестивалю театрів та ремонтно-реставраційними роботами у 4 театрах минулого року.

Запрошення режисерів зі світовими іменами для постановок у міських театрах. Ця позиція виконана на 20%, втім у звітах ми не знайшли ні імен режисерів, ні назв постановок. Звідки цифра 20% – не зрозуміло.

Будівництво сучасної музичної школи та створення облаштованих музичних класів та театральних студій на базі музичних шкіл міста – виконано на 35%. У звітах ми знайшли інформацію про ремонти в 9 музичних школах та закупівлю 4 роялів. Щодо будівництва нової музичної школи, то в січні минулого року міськрада прийняла ухвалу про затвердження громаді Винник технічної документації земельної ділянки на вул. Личаківській, 105. Там мали б розпочати будівництво закладу. Навесні 2018 року в приміщенні під школу сталася пожежа. Також повідомлялось, що в новозбудований заклад переведуть дітей з музичної школи №4. Будівництво, як зазначили в ЛМР, імовірно, розпочнеться цього року.

Перетворення Львова у центр української кіноіндустрії з незалежною інфраструктурою для зйомок та підтримкою кіновиробництва. Пункт виконано на 25%. У звітах на сайті йдеться про створення львівської кінокомісії та розробку каталогу локацій для зйомок у Львові. У березні 2018 року Львівська кінокомісія першою в Україні увійшла до європейської мережі EUFCN (European Film Commission Network). Офіційне представлення Львівської кінокомісії як члена європейської асоціації відбулося на фестивалі кіно Берлінале у Німеччині.

Незабаром очікуйте матеріали про інші напрямки програми Львів 2020. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ