Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Львів – у фіналі конкурсу «Європейська столиця інновацій»

Вже наступного тижня Львів боротиметься за звання «Європейської столиці інновацій» (The European Capital of Innovation Awards), що вважається однією з найбільших та найпрестижніших відзнак у сфері інновацій в Європі. Про це інформує міська рада Львова.

Відтак директорка Львівського бюро євроінтеграції Олена Павлюк, яка разом з командою подала заявку на цей конкурс, відповіла на найпоширеніші питання щодо цього конкурсу та представлення нашого міста на ньому.

Що таке The European Capital of Innovation Awards ​​(Європейська столиця інновацій)?

Це нагорода, яку присуджують європейським містам, що найкраще впроваджують інновації та технології у проєктах місцевого рівня, а також є прикладом для наслідування для інших міст. Мета конкурсу – підтримати міста, що використовують новітні технології та інноваційні рішення, щоб вирішувати соціальні та економічні проблеми, а також покращувати добробут своїх мешканців. Крім цього, конкурс допомагає встановити зв'язки між містами та обмінюватися досвідом у сфері інновацій.

Хто організовує конкурс?

Премія була заснована у 2014 році та щорічно організовується Європейською Радою Інновацій.

Чому Львів вирішив подати заявку?

Ми роздумували над проєктами, реформами та інноваційними рішеннями Львова за останній період і зрозуміли, що Львів справді має багато досягнень, якими варто поділитись. Наше місто цілком може претендувати на отримання цієї європейської нагороди, бо технології та інновації в нас не лише активно розвиваються, але й застосовуються на практиці, що власне й робить Львів комфортним для своїх мешканців та взірцевим для інших міст.

Чи подавався ще хтось з українських міст на цю премію?

Вся інформація про учасників, на жаль, є конфіденційною, тож ми не знаємо, чи мали інших українських «міст-суперників». Знаємо лише про тих 5 міст, котрі разом з нами пройшли до півфіналу. Серед них був й Київ, а також Лісабон, Варшава, Стамбул та Башакшехір. Власне, з Варшавою та Лісабоном після презентацій у півфіналі ми стали трьома містами-фіналістами.

Як виглядала заявка Львова на цей конкурс?

Найперше ми розповідали про UNBROKEN як про масштабну екосистему, в якій зароджується і розвивається велика кількість інновацій та стартапів. Крім цього висвітлили її, як найбільшу інновацію нашого міста зараз, в період повномасштабного вторгнення росії на території України. А також ми детально описали всі інноваційні зміни, проєкти та рішення Львова в межах 5-ти обов'язкових елементів заявки, таких як: експериментування, ескалація, розбудова екосистеми, масштабування та інноваційна візія міста.

Коли будуть відомі результати?

Церемонія нагородження міст відбудеться 27 листопада у Марселі (Франція). Саме це місто минулого року перемогло в конкурсі та отримало статус «Європейської столиці інновацій», тому цьогоріч саме там буде проходити фінал премії. До цього моменту жодне з міст-фіналістів не знає, яке місце воно посяде та хто стане переможцем.

Що може виграти Львів, якщо отримає статус «Європейської столиці інновацій»?

Місто-переможець премії отримає 1 мільйон євро, а два інші міста розділять друге місце і кожен отримає по 100 тисяч євро. Тобто Львів вже гарантовано отримає фінансову винагороду за участь у цьому конкурсі.

Що дасть перемога та статус фіналіста «Європейської столиці інновацій»?

Насамперед кошти. Вони надаються для реалізації нових проєктів міста з використанням інноваційних технологій. Окрім цього, міста також отримають можливість представити себе перед міжнародними колегами та привернути увагу іноземних інвесторів і партнерів.

Якщо Львів переможе та отримає статус «Європейської столиці інновацій», то це дасть нам інвестиційну привабливість та видимість на міжнародній арені, як центру інновацій та розвитку освіти. Такий титул принесе чимало нових контактів та дасть змогу зарекомендувати себе, як потужного міста-партнера для співпраці.

Для Європейського Союзу ключовою є співпраця та обмін досвідом. Це стосується різноманітних програм, в тому числі тих, котрі мають фінансування проєктів. Тож статус «Європейської столиці інновацій» допоможе привабити таких партнерів для участі в проєктах Європейського Союзу, що своєю чергою допоможе залучити кошти для розвитку міста.

На що місто витратить отримані кошти?

Ми не маємо обмежень на витрату коштів, оскільки це не грантова можливість, а премія. Тобто міста нагороджують вже за реалізовані інноваційні рішення та проєкти. Але цілком логічно, що фінансову нагороду будемо використовувати на впровадження нових інноваційних цілей в місті. Призова сума сильно відрізняється від зайнятого місця, тож коли ми розумітимемо, яку саме суму ми виграли, тоді поділимось деталями.

Які міста перемагали у «Європейській столиці інновацій» в минулі роки?

Серед переможців минулих років: у 2014 році - Барселона (Іспанія), у 2016 році - Амстердам (Нідерланди), у 2017 році - Париж (Франція), у 2018 році - Афіни (Греція), у 2019 - Нант (Франція), у 2020 році - Левен (Бельгія), у 2021 році - Дортмунд (Німеччина) і Екс-Марсель Прованс Метрополь (Франція).

Нагадаємо, заявку на участь у цьому конкурсі Львівське бюро євроінтеграції подало у червні 2023 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ