Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Львів в очікуванні грандіозного футбольного свята

У приміщенні Федерації футболу Львівської області за участю керівника обласного Будинку футболу Олександра Шевченка, Голови Комітету національних збірних Української асоціації футболу, заслуженого тренера України Мирона Маркевича та журналістів відбулася прес-конференція, присвячена відзначенню 125-річчя українського і львівського футболу.

Олександр Якович проанонсував масштабне свято футболу, яке чекає львів'ян та гостей міста Лева вже в неділю, 14-го липня. Він нагадав, що саме цього дня 1894-го року на території сьогоднішнього Стрийського парку було проведено перший показовий футбольний матч в історії України між командами Львова і Кракова, в якому перемогу з рахунком 1:0 святкували господарі.

«Це знакова подія не лише для нашого регіону, а й для всієї України. В рамках цього запланована низка заходів. Зокрема товариський поєдинок між ветеранами національної збірної України та львівських «Карпат» на «Арені Львів». Я зробив усе, аби цей матч відбувся. Найскладніше було домовитися, щоби якомога більше футбольних зірок приїхали до Львова. Найближчої неділі на «Арені Львів» можна побачити легенд футболу, цікавих як для старшого, так і для молодшого покоління. Буде, зокрема, володар срібної бутси Олег Протасов, із-за кордону їде до нас Руслан Ротань. Словом, усі, хто творив і творить історію.

Вся моя команда, кожен працівник Федерації футболу Львівської області працюють над утіленням ідей, покликаних популяризувати спорт мільйонів. У цьому нам допомагають Львівські обласна рада, облдержадміністрація, міська рада, Асоціація ветеранів футболу України, Українська асоціація футболу, наші спонсори та партнери», – зазначив Олександр Шевченко.

Мирон Маркевич розповів, що впродовж трьох років команда національної збірної України серед ветеранів провела вже понад сотню поєдинків не лише в різних куточках нашої країни, зокрема на передовій, на Донбасі, а й за кордоном.

«Ветеранська збірна з приємністю приїде до Львова. Важливо, щоби на стадіон прийшло якомога більше людей підтримати футбольних легенд. Усіх запрошуємо на «Арену Львів»! Вхід вільний! Ми постараємося показати хороший футбол. Я серйозно готуюся до звітної зустрічі. На футбольному полі намагаюся не губити м'яч – це основне. В нас є молоді лідери, котрі ведуть за собою старших футболістів.

У нашому колективі завжди приємна атмосфера. Мені цікаво спостерігати за гравцями, котрі грали під моїм керівництвом, проти мене або ж проти моїх підопічних. Ніколи не думав, що Юрій Максимов такий дотепник. Він постійно веселить нас хорошими жартами, всі регочуть. У неділю я, як завжди, гратиму лише на перемогу. Щоправда, не знаю, в якій саме команді», – з усмішкою заінтригував Мирон Богданович.

Склад національної збірної України серед ветеранів на недільний матч: Олег Протасов, Мирон Маркевич, Віталій Рева, Руслан Ротань, Василь Рац, Володимир Лозинський, Віталій Мандзюк, Володимир Єзерський, В’ячеслав Свідерський, Юрій Максимов, Богдан Шершун, Сергій Нагорняк, Едуард Цихмейструк, Сергій Назаренко, Микола Іщенко, Андрій Хомин, Андрій Оксимець, Віктор Уляницький, Віталій Самойлов, Олег Собуцький. Тренер: Анатолій Дем’яненко.

Cклад «Карпат»: Богдан Стронціцький, Олександр Чижевський, Андрій Покладок, Василь Швед, Володимир Різник, Анатолій Саулевич, Михайло Луцишин, Анатолій Петрик, Олег Яремчук, Любомир Вовчук, Віталій Шумський, Сергій Квасніков, Тарас Павліш, Іван Павлюх, Володимир Шеремета, Михайло Гурка, Євген Михайлів. Тренери: Ігор Кульчицький та Ростислав Поточняк. Начальник команди: Габор Вайда.

Запрошуємо всіх на «Арену Львів»! Початок поєдинку о 17:00. Вхід вільний!

Олександр Шевченко також наголосив, що цьогоріч 17-го серпня виповнюється 50 років із моменту, коли львівські «Карпати» встановили унікальне досягення, ставши першою і єдиною командою Першої ліги, яка завоювала Кубок СРСР. Із нагоди цієї ювілейної дати перед, у перерві та після матчу на «Арені Львів» відбудеться відзначення пам'ятними нагородами «карпатівських» легенд та особистостей, які зробили вагомий внесок у розвиток українського та львівського футболу.

«Ми маємо завжди пам'ятати про ветеранів футболу, приділяти їм належну увагу. Це їм дає наснагу. На жаль, деякі з гравців, хто півстоліття тому кував кубкову перемогу, відійшли у вічність...», – зазначив Олександр Якович.

Задля збереження футбольної історії та пам'яті про персон, які її творили і досі творять, Федерація футболу Львівської області видала спеціальну книжку і фотобуклет, над якими працювали спортивні історики та журналісти. Вже зараз є чимало охочих отримати ці видання, але, на жаль, наразі їх тираж обмежений. Під час прес-конференції Олександр Шевченко пообіцяв, що в разі суттєвого попиту на них тираж буде збільшено. Про вартість і спосіб придбання відповідних книжки і фотобуклета ми повідомимо найближчим часом на нашому сайті.

Відсвяткуймо 125-річчя українського і львівського футболу разом! Долучайтеся до подій із нагоди цієї вагомої дати! Чекаємо вас!

ПРОГРАМА ЗАХОДІВ на неділю, 14-те липня:

15:00 – урочисте покладання квітів до пам’ятника «Львів – батьківщина українського футболу» в Стрийському парку;

16:40 – урочисте нагородження ветеранів ФК «Карпати» (Львів) на «Арені Львів»;

17:00 – початок матчу між ветеранами національної збірної України та ФК «Карпати» (Львів);

17:45 – нагородження відзнаками за вагомий внесок у розвиток львівського футболу;

18:15 – 2-ий тайм матчу між ветеранами національної збірної України та ФК «Карпати» (Львів);

19:00 – вручення почесних грамот президентам футбольних клубів Прем’єр-ліги та Першої ліги Львівщини.

Нагадаємо, Львів – колиска українського футболу. 14-го липня 1894-го року на території сьогоднішнього львівського Стрийського парку відбувся перший офіційний показовий футбольний матч в історії нашої країни, в якому змагалися футболісти команд товариства «Сокіл» зі Львова та Кракова.

Спеціально до масштабного спортивного дійства, під час якого було представлено різні види спорту, зокрема футбол, збудували стадіон, який уміщував понад 7 тисяч глядачів. Історичний матч закінчився перемогою львів’ян – 1:0 (переможний м'яч на 6-ій хвилині у північні ворота забив учень учительської гімназії Володимир Хомицький).

ФФЛ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ