Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

Львівщину із робочим візитом відвідав Міністр культури Олександр Ткаченко

Фото з ФБ Ірини Гримак.
Фото з ФБ Ірини Гримак.
Фото з ФБ Ірини Гримак.
Фото з ФБ Ірини Гримак.
Фото з ФБ Ірини Гримак.
Фото з ФБ Ірини Гримак.
Фото з ФБ Ірини Гримак.
Фото з ФБ Ірини Гримак.
Фото з ФБ Ірини Гримак.
Фото з ФБ Ірини Гримак.
Фото з ФБ Ірини Гримак.
Фото з ФБ Ірини Гримак.
Фото з ФБ Ірини Гримак.
Фото з ФБ Ірини Гримак.
Фото з ФБ Ірини Гримак.
Фото з ФБ Ірини Гримак.
1/8
Учора із робочим візитом Львівщину відвідав Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко. Про це інформує прес-служба Львівської ОДА.

У межах поїздки очільник Міністерства спільно з головою Львівської облдержадміністрації Максимом Козицьким та керівником Львівської галереї мистецтв імені Бориса Возницького  Тарасом Возняком оглянули відреставрований дах монастиря Капуцинів  в Олеську та обговорили подальші кроки для  відновлення та збереження архітектурної спадщини в області.

“Львівщина має на своїй території найбільше пам’яток архітектури серед усіх областей України.  Так, більша частина з них потребує реставрації.  Силами обласного бюджету, це 22 мільйони гривень, які передбачені на цей рік,  ми не можемо відновити навіть якусь достатню частину об’єктів, які потребують реставрації. Навіть якщо врахувати, що кожна обласна програма передбачає співфінансування від громади, на території якої перебуває пам’ятка. Тому програма “Велике будівництво в культурі” для нашої області дає надію на збереження і відновлення пам’яток, які є в критичному стані. До програми “Велике будівництво в культурі” восени Львівська ОДА запропонувала 24 об’єкти. Ми сподіваємось на фінансування, щоб охопити реставраційними роботами якомога більше пам’яток. Зазначу, що в обласній програмі ми закладаємо можливість співфінансування виготовлення проектно-кошторисної документації на об’єкти, які пропонуємо до участі у Великій реставрації. 2021-й справді може стати роком культури. Хто пам’ятає історію, той має майбутнє, і ми зробимо усе, щоб стати європейською культурною державою”, - зазначив голова Львівської ОДА Максим Козицький.

Міністр культури та  інформаційної політики України Олександр Ткаченко розповів про два законопроекти - «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження традиційного характеру середовища та протидії хаотичній забудові» та  “Про державно-приватне партнерство у сфері культури”.

“Є приклади, коли деякі занедбані об’єкти, в тому числі на Львівщині, віддавали в концесію, результат не дуже оптимістичний.  Ці об’єкти по десять років простоювали. Режим концесії для замків не зовсім спрацьовує, у даному випадку йдеться про залучення приватних інвестицій у створення інфраструктури. Крім збереження і набування нового змісту експозиціям, бажано, щоб тут була розвинена інфраструктура, а це можна робити завдяки приватним інвестиціям. Цей баланс поєднання і приватного, і державного фінансування ефективно працює в інших сусідніх країнах.  І ми його хочемо запустити в Україні”, - підкреслив Міністр.

Керівник Львівської галереї мистецтв Тарас Возняк зазначив, реставрація даху монастиря – це лише перший етап,  у перспективі – відновлення фасадів монастиря, каплиць, що розташовані поруч, а також і самого замку.

“Ми  зараз готуємо проєктно - кошторисну документацію і будемо претендувати на те, щоб відреставрувати фасади не лише монастиря, але каплиць, що розташовані поруч, а також будівель, які належать до комплексу монастиря. Окрім того, на території є парк, який має бути відкритий для відвідувачів. Якщо говорити на перспективу, ми хотіли б відновити і сам замок”, - підкреслив Тарас Возняк.

Нагадаємо, у січні минулого року обвалилася частина даху будівлі колишнього костелу Капуцинів у смт. Олесько(вулиця Замкова, 27). На реставраційні роботи з державного бюджету  виділили понад 19 мільйонів гривень.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ