Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Львівський Фотомузей святкуватиме день народження

11 липня Львівський Фотомузей відзначає другу річницю своєї діяльності.

Заснований у перший рік повномасштабної російсько-української війни, Львівський фотомузей сьогодні продовжує збирати широкі кола відвідувачів. Презентації книг, перегляди фільмів, творчі зустрічі і майстер-класи – насичена програма Музею відкриває можливість не лише ознайомитись із рідкісними експонатами фототехніки, але й відвідувати події різних тематичних спрямувань та форматів. 

Минулого року Фотомузей відзначав свій перший день народження у бібліотеці НУ “Львівська політехніка”, де стартувала їхня робота. Тоді перша експозиція Музею займала 50 кв.м. Сьогодні ж площа Музею зросла вдвічі та продовжує масштабуватись. 

“Зараз, до нашої другої річниці, Львівський палац мистецтв зробив нам подарунок – збільшив наше приміщення. Тут ми плануємо відкрити фотостудію, яка буде центром психологічної реабілітації військових, які повертаються з фронту. Тобто ми їх будемо навчати фотографувати у різних жанрах, вони пробуватимуть свої сили у портретах, натюрмортах тощо”, - поділився у коментарі для Гал-інфо директор Львівського фотомузею Роман Метельський. 

Зараз у Львівському фотомузеї можна ознайомитись із понад тисячею унікальних предметів фототехніки, а також фотографій, фотонегативів тощо. На постійній виставці у Музеї представлено експонати періоду від середини XIX століття до сучасності. 

“Загалом у нас є десятки тисяч речей. Адже кожен слайд — це окремий експонат. Немає такого тижня, щоб у нас фонди не поповнювалися новими цікавими експонатами. За цей рік музей виріс якісно. У нас почали з'являтися експонати, які не є доповнюючими Музею, а які стають його родзинками та головними експонатами. Наприклад, у нас з’явились феротип і дагеротип, які вважаються першими технологіями створення фотографії”, - розповів директор Фотомузею. 

Роман Метельський зазначив, що за цей рік зросла кількість екскурсій у Музеї. Зокрема, культурно-просвітницьку установу часто відвідують шкільні групи та студентство. Також у Львівському фотомузеї проводять творчі зустрічі, презентації книг, перегляди фільмів та виставки. Зараз тут можна ознайомитись з проєктом Віктора Гальчинського “Нетуристичний Львів”. У виставці представлено світлини старовинних львівських вілл. 

А вже в серпні у рамках меморандуму про співпрацю з Національним історичним музеєм Латвії в Ризі у Львівському фотомузеї представлять фотовиставку про шлях країн Балтії до незалежності. 

“Виставки повинні спонукати думати, а не просто бути красивими чи тим більше дозволяти хайпувати на певній темі. На другі роковини повномасштабної війни ми Другі руковини війни відкрили виставковий проєкт "Один день з життя... Історія про незламність українського духу". У ньому було представлено історії з життя військовослужбовців ЗСУ, котрі втратили кінцівки на російсько-українській війні”, - зазначив директор Фотомузею. 

У наступному році Львівській фотомузей планує також зміцнювати стосунки з українськими кіностудіями художніх фільмів, зокрема Одеською та кіностудією імені Олександра Довженка. 

Додамо, що урочистості з нагоди завершення другого року діяльності Львівського фотомузею відбудуться 11 липня о 18:00 у Львівському палаці мистецтв. У програмі святкування розмови про здобутки музею, виступи Cover-гурту Midnight Colours та співака Я-РЕК, святкова лотерея та частування. Подію організовують Українське Фотографічне Товариство (УФОТО), Львівський фотомузей та Львівський палац мистецтв

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ