Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Львівський історичний музей: 130 років на сторожі історії

Сьогдні, 12 жовтня 2023 року Львівський історичний музей відзначає 130-річчя від дня заснування. До святкової програми увійшли урочиста академія та відкриття виставки "Автограф Музею".

У заходах взяли участь посадовці Львівщини, науковці, музейники та громадськість. Про це повідомили в пресслужбі Львівської обласної ради.

Фото: ЛОР

Під час урочистостей в.о. голови Львівської ОДА Юрій Холод наголосив, що в умовах війни особливо важливо зберігати історичну пам'ять та культурну спадщину. Він подякував музейникам за їхню роботу та відзначив нагородами працівників музею.

"У світлі нинішньої нашої великої боротьби з тим самим, що й сто років тому, російським окупантом, я хочу насамперед подякувати вам, наші музейники, та вашим попередникам за збереження памʼяті, ідентифікації та всіх тих артефактів, які є їх носіями. Бо памʼять і знання – це сила людини, народу, нації і держави", - зокрема зазначив Юрій Холод.

Фото: ЛОР

Директор ЛІМ Роман Чмелик розповів про роботу музею під час війни. З початком бойових дій експозиції демонтували для забезпечення безпеки експонатів. Також музей приймав вагони з пам'ятками зі Сходу. З травня 2022 року музей відвідали 250 тисяч осіб, 140 тисяч - з початку 2023 року.

Варто додати, що серед працівників музею є військові, поранені та один загиблий захисник. Попри складні умови, музей проводить міжнародні проєкти для популяризації України.

Львівський історичний музей — один з найстаріших в Україні, заснований у 1893 році. Його фонди налічують понад 370 тисяч експонатів, серед яких раритети світового значення. Щорічно музей відвідують 400 тисяч гостей.

Його експозиції демонструвалися у провідних музеях світу. Навіть в умовах війни музей продовжує свою важливу місію збереження історичної пам'яті та культурної спадщини України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ