Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Львівський історичний музей запрошує на відкриття виставки про "Народний дім"

23 липня в Львівському історичному музеї відбудеться відкриття виставкового проєкту "Народний дім: Невідома історія". Про це повідомляє ЛОР.

Цього року виповнюється 175 років з часу створення у Львові "Народного Дому" — однієї з найстаріших і найбагатших культурно-освітніх установ у Галичині, яка існувала в період з 1849 по 1939 роки. З нагоди цієї пам’ятної дати Львівський історичний музей репрезентує виставку “Народний дім: не/відома історія”.

«У непрості часи воєн і окупацій саме культура береже ідентичність народу, який хочуть пригнобити. Тому агресор зараз прицільно знищує українські музеї, заклади освіти та культури. А в попередні століття, коли українці лише виборювали власну державність, культурні товариства були тим осередком, де не лише зберігали національну ідентичність, але й визрівали ідеї національної боротьби. "Народні доми" у свій час стали центрами, де плекали українську культуру, мову, традиції. Збереження національної пам’яті стало головним пріоритетом української інтелігенції» - наголошують організатори виставки.

Перший Народний дім було збудовано у Львові на згарищах старого університету, який містився у закритому урядом Тринітарському монастирі на вул. Театральній, 22. Відвідувачі зможуть побачити графічні роботи ХІХ ст., на яких зображено фрагменти львівського університету після 1848 р., церемоніальну кельму та молоток, які використовував цісар Франц Йосиф І для закладання наріжного каменя будівництва Народного дому.

На особливу увагу заслуговує колекція живописних портретів очільників та громадсько-політичних осіб, чия діяльність пов’язана зі становленням та функціонуванням “Народного Дому”. Цінним візуальним джерелом, представленим на виставці, є невелика збірка фотографій, які були складовою часткою фондів Бібліотеки та Музею. Маловідомі та не досить досліджені сторінки історії Музею “Народного Дому” репрезентовані цінними пам’ятками різних фондових груп.

Виставковий проєкт демонструє лише незначну кількість знакових пам’яток з величезної колекції предметів музейної скарбниці та бібліотеки Народного Дому, які зберігаються у фондах Львівського історичного музею.

Цікаві факти: при Народному Домі існувала низка культурно-освітніх установ та товариств. Стараннями відомого історика Антона Петрушевича була відкрита бібліотека, яка мала цінну збірку слов’янських стародруків і рукописів XV-XIX ст. Відвідувачі матимуть змогу побачити оригінальні листи А. Петрушевича, а також Євангеліє XVII ст. та “Тріодь цвітну” XVII ст., які належали А. Петрушевичу, та були подаровані в бібліотеку.

Окрім навчальних закладів, Музею та Бібліотеки, у приміщенні Установи було створено перший український професійний театр при товаристві “Руська бесіда”. На виставці можна оглянути афішу, а також сценічний костюм М. Стадник, яка свого часу брала активну участь у виступах на сцені театру.

1 листопада 1918 року саме у будівлі Народного Дому у Львові було проголошено Західноукраїнську народну республіку. Після Львова національно-просвітницькі товариства — “Народні Доми” почали організовувати і в інших містах Галичини. 

Час відкриття -15:15 год.
 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ