Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Львівський Місяць у Вроцлаві – подія року

Протягом останнього тижня на Радіо Вроцлав Культура тривало змагання поміж п’ятьма найважливішими подіями 2016 року у культурі. Переміг Львівський Місяць – панорамна презентація української культури закордоном, що тривала протягом квітня 2016 року у Вроцлаві – Європейській столиці культури 2016, повідомили в мистецькому об’єднанні «Дзига».

У голосуванні поміж слухачами вроцлавського радіо за нагороду «Емоція» перше місце зайняв Львівський місяць – проект, що через призму Львова презентував українську сучасну культуру усій Європі. З 622 голосами він випередив інших чотирьох претендентів – проекти «Dziady - całość w Teatrze Polskim», «Zapomniane Miasto», «Olimpiada Teatralna», та навіть концерт Девіда Гілмора.

Вже сьогодні, 17 січня, у ранковій програмі Радіо Вроцлав гостювали представники команди Львівського Місяця, а у четвер, 19.01. буде вручено почесну статуетку зі спеціальним гравіюванням. У червні 2017 про переможців та усіх фіналістів ще раз нагадають на окремій церемонії, якою Радіо Вроцлав закриє культурний сезон 2016-2017 рр. Тоді ж і будуть оголошені решта лауреатів другої премії «Емоція» – нагороди від Радіо Вроцлав Культура.

Ольга Хребор, прес-секретарка Львівського Місяця з польського боку, говорить у своєму коментарі-подяці для Радіо Вроцлав:

«Пишаємося, що серед стількох подій 2016 року, коли Вроцлав був Європейською столицею культури, нам вдалося перемогти у такому народному опитуванні і здобути титул найцікавішої події року. Зокрема, варто наголосити: українські менеджери культури, відповідальні за реалізацію Львівського місяця, так само професійно вишколені, і готові до реалізації проектів на європейському рівні. Тож заохочуємо колег до якнайширшої співпраці з партнерами зі Східної Європи загалом та з України зокрема».

Українська команда проекту вдячна європейській публіці за таку підтримку та щирий інтерес до Львівського Місяця у Вроцлаві в квітні, і планує надалі залучати міжнародні культурні ініціативи в Україну, а також презентувати найкращі українські проекти закордоном. Участь у ЄСК 2016 – це лише один з перших кроків Львова на шляху до реалізації амбітної культурної стратегії міста.

Від минулого року Радіо Вроцлав Культура призначає «Емоції» – нагороди для найважливіших витворів та творців культури. Рік тому у січні перші сім «Емоцій» перейшли до лауреатів. У 2017 році «Емоції» будуть вручати наприкінці культурного сезону, у червні. Тоді буде також оголошено номінантів у категоріях кіно, літератури, музики, візуальних мистецтв та театру.

Також у 2017 було вирішено призначити одну нагороду для найважливішої культурної події, яку місто мало у часі буття Європейською столицею культури 2016. Редакція Радіо Вроцлав Культура разом зі спеціалізованими журналістами радіо RAM обрали 15 номінантів. У ході інтернет-голосування було відібрано 5 фіналістів. Щоденно можна було віддати лише один голос з однієї IP-адреси. Голосування тривало до суботи, 14 січня, 11:30.

Львівський місяць у Вроцлаві – це проект, натхненний ідеєю надати статус Європейської столиці культури місту з-поза меж ЄС. Від 2011 до 2015 тривала організаційна робота, і у 2016 році Львів став партнером Вроцлава – Європейської столиці культури 2016. Протягом цілого квітня у центрі Вроцлава кілька локацій презентували містянам та гостям ЄСК сучасну українську культуру у найрізноманітніших жанрах – кіно, музиці, візуальному мистецтві, перфомансах, літературі та інтелектуальних дискусіях, вуличних концертах та дитячих майстер-класах. Особливу увагу публіки захопив УКРАЇНСЬКИЙ ЗРІЗ: переТВОРЕННЯ – ІІІ трієнале українського сучасного мистецтва, масштабна презентація малярства, скульптури, інсталяції, перфомансу та медіа-арту. Загалом у понад 100 культурних подій Львівського місяця взяли участь близько 300 митців-учасників та близько 100 тисяч відвідувачів.

Львів натомість приймав Вроцлав у себе – в рамках травневого фестивалю «Флюгери Львова» відбулися Дні Вроцлава. УКРАЇНСЬКИЙ ЗРІЗ: переТВОРЕННЯ було запрошено до Любліна: з 30 вересня до 30 жовтня проект презентували в Центрі зустрічі культур («Centrum Spotkania Kultur w Lublinie»). А на завершення року Європейської столиці культури до Вроцлава поїхала справжня львівська коляда.

Організатори проекту Львівський місяць у Вроцлаві: Європейська Столиця Культури Вроцлав 2016, Народовий Форум Музики, Львівська міська рада, Мистецьке об’єднання «Дзиґа», Фундація «ТрансКультура» (Україна-Польща), Мистецька рада «Діалог», Інститут актуального мистецтва. Куратори: Рафал Козінський, Маркіян Іващишин, Марія Артем'юк (координація проекту), Влодко Кауфман, Ліда Савченко Дуда, Збіґнєв Собчук (візуальне мистецтво), Ольга Хребор (музика, прес-супровід), Дана Винницька (програма для дітей), Катерина Сліпченко, Агата Саковіч (кіно), Гриць Семенчук (література), Зоряна Рибчинська (дискусійна програма), Нестерович Євгенія (дискусійна програма, прес-супровід), Остап Лозинський, Сергій Каленюк (Львівська вуличка), Евеліна Сохацька, Сабіна Букурбан (логістика, волонтаріат).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ