Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Львівський Музей Грушевського запрошує на виставку пам’яті художника Миколи Горди

Львівський Музей Грушевського запрошує на виставку пам’яті художника Миколи Горди. Про це повідомило видання Фотографії старого Львова.
Микола Горда. Володимир Івасюк.

13 лютого 2018 р. о 16 год. Державний меморіальний музей Михайла Грушевського у Львові (вул. Івана Франка, 154) запрошує на відкриття виставки пам’яті художника Миколи Горди (15.11.1946 – 09.01.2018).

На виставці представлено 26 робіт художника, серед яких: автопортрети,  портрети Михайла Грушевського, Володимира Івасюка, Левка  Лук’яненка, цикл творів “Поетичний календар Галини Гордасевич”, “Іван Богун під Берестечком”, “Мої батьки” .

Горда Микола Петрович народився 15 листопада 1946 року в селі Крупичполе Ічнянського району Чернігівської області.

В 1976 році закінчив Львівський державний інститут прикладного та декоративного мистецтва — відділ кераміки. Своїм вчителем вважав Вітольда Манастирського. Значний вплив на розуміння живопису зробив Карл Звіринський.

Формування світогляду художника відбувалось у Києві під час короткочасних спілкувань з Іваном Гончарем, Аллою Горською, Віктором Зарецьким. Цим зустрічам завдячував митець композитору Вадиму Смогітелю, котрий ввів його в коло цих світлих особистостей.

Після закінчення Львівського інституту прикладного та декоративного мистецтва короткий час працював у художньому комбінаті м.Львова.

Перша персональна виставка відбулася у 2000-му році. Це виставка однієї картини “Іван Богун під Берестечком” в приміщенні Львівського Будинку вчителя.

Був учасником численних персональних та колективних виставок в складі творчого об‘єднання “Вориння” . Серед них: акція пам‘яті В. Івасюка та В. Чорновола у Львові (1999), вечір поезії Галини Гордасевич (2000), виставки у Львівському Будинку вчителя, Львівському музеї історії релігії (2001), Музеї архітектури та побуту у Львові (2002), Центрі української книги у Львові, Музеї “Гуцульщина” у Коломиї (2003), Музеї Михайла Грушевського у Львові, Краєзнавчому музеї м. Стрия (2004), Літературно-меморіальному музеї Івана Франка у Львові (2005), Музеї етнографії та художнього промислу у Львові (2006).

У 2003 році двома картинами “Козацька чайка “Пресвята Покрова” та “Іван Богун під Берестечком”  брав участьу Всеукраїнській акції “Гетьман Іван Мазепа. Погляд крізь століття” у Львівській галереї мистецтв.

Твори Миколи Горди зберігаються у колекціях багатьох музеїв Україн, а також у приватних збірках України, Франції, Канади, США, Німеччини, Швеції, Туреччини, Нідерландів та Польщі.

“У теплому колі друзів згадаємо митця, який завжди дарував нам радість і тепер нагадує про себе своїми творчими роботами” – запрошує Оля Горда-Цибко на сторінці події у фейсбук.

Виставка триватиме до 28 лютого 2019 року.

ФСЛ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ