Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Литва допоможе реставрувати 100 картин Марії Примаченко

7 червня т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв разом із Міністром культури Литви Сімонасом Кайрісом відвідали один з найкращих у світі – Центр реставрації музейних цінностей Пранаса Гудинаса Литовського національного художнього музею.

Центр є основною базою навчання реставраторів рухомих художніх цінностей у Литві, зокрема картин та гобеленів. Тут проводяться майстер-класи, семінари та лекції, пов’язані зі збереженням та доглядом за музейними колекціями.

Реставратори Центру вже дослідили та відреставрували понад 50 картин та 1000 графічних робіт з українських музеїв, найближчим часом очікуються ще 600 робіт та щонайменше двох українських стажерів.

Крім того, невдовзі в цьому центрі реставруватимуть 100 картин Марії Примаченко з державної частини Музейного фонду України з фондів комунальної установи «Запорізький обласний художній музей» Запорізької обласної ради. Нині на реставрації знаходяться картини з українського Музею Ханенків. Крім того, наразі литовці відновлюють український килим з Маріуполя. 

Щороку співробітники Реставраційного центру відвідують міжнародні конференції, щорічні зустрічі та курси, а також беруть участь у програмах стажування та стипендій у Литві та за кордоном. Водночас Центр ділиться всіма секретами майстерності й з українськими колегами. Українські музейники та реставратори постійно переймають досвід та технології унікального литовського центру реставрації.

В Україні литовці співпрацюють з центром імені митрополита Андрея Шептицького та нині чекають реставраторів з Києво-Печерської лаври.  Раніше у Центрі реставрації вже пройшли стажування 9 співробітників Національного заповідника «Києво-Печерська лавра». Вони ознайомилися з новими методами реставрації творів із дерева, металу, паперу, тканин. 

Міністри культури Литви та України також відвідали Вільнюський Свято-Троїцький монастир, де зараз проводяться ремонтні роботи.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ