Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Макрон в Китаї: що відомо про перемовини президентів?

Президент Франції Еммануель Макрон прибув з офіційним візитом до Пекіна, де зокрема зустрівся із лідером Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпіном.
Емануель Макрон на зустрічі з китайським лідером. Фото: AP

Головною темою перемовин стала агресія росії в Україні, повідомляє СуспільнеМакрон зокрема закликав лідера Китаю "напоумити росію" та сприяти відновленню перемовин.

"Російська агресія проти України завдала удару цій стабільності та поклала край десятиліттям миру в Європі. Я знаю, що можу розраховувати на вас, щоб привести Росію до тями і посадити всіх за стіл переговорів", — заявив французький президент.

Сі Цзиньпін своєю чергою наголосив, що і Франція, і Китай є стійкими прихильниками багатополяризації світу та демократизації міжнародних відносин. За результатами перемовин він додав, що Китай у питанні "української кризи" наполягає на просуванні миру шляхом переговорів і політичного врегулювання.

"Відновіть мирні переговори якнайшвидше. Відповідно до цілей і принципів Статуту ООН, враховуйте законні інтереси безпеки всіх сторін, шукайте політичні рішення і будуйте збалансовану, ефективну та стійку структуру європейської безпеки", — закликав Сі Цзіньпін.

Проте лідер Китаю виступив проти використання ядерної зброї в Україні.

Речниця МЗС Китаю Мао Нін сьогодні під час брифінгу також наголосила, що "Китай є промоутером політичного врегулювання".

"Позиційний документ КНР щодо політичного врегулювання української кризи повністю пояснює позицію КНР. Історія покаже, хто був правий. Якщо говорити про відповідальність, я вважаю, що США і НАТО виконувати свої зобовʼязання. НАТО не може звинувачувати Китай", — заявила вона.

Вчора, виступаючи перед французькою громадою у Пекіні, Макрон заявив, що Китай може зіграти важливу роль у пошуку "шляху до миру" в Україні, і водночас наголосив на тому, що КНР "має тісні відносини з росією".

"Ми вирішили з самого початку конфлікту допомогти жертві, і ми також чітко дали зрозуміти, що будь-хто, хто допомагає агресору, буде співучасником порушення міжнародного права", - сказав Макрон. 

Нагадаємо, Китай обережно коментує війну: з одного боку, вони не підтримали росію, коли ООН голосувала за резолюцію із засудженням вторгнення рф в Україну, з іншого — не стали виступати проти вторгнення. Також Китай неодноразово закликав влади України і РФ до мирного врегулювання конфлікту та запропонував свій мирний план.

Китай оприлюднив свій "мирний план" щодо війни в Україні

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ