Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Мандрівник Орест Зуб розповів про зміну діяльності в умовах війни

Орест Зуб розпочав свою блогерську діяльність у 2011 році, публікуючи контент з мандрівок навколо світу. На рахунку мандрівника уже понад сотня країн. Утім торік більшість речей, які були важливими для Ореста, втратили сенс.
Фото зі сторінки Ореста Зуба

Про це він розповів на зустрічі, яка відбулась у Львівському центрі журналістської солідарності у середу, 5 квітня.

У березні минулого року блогер долучився до Національної спілки журналістів України, аби мати можливість медійно висвітлювати події, які відбуваються в країні в час повномасштабної агресії Росії проти України. 

Для цього він створив англомовний канал на YouTube та ділиться інформацією на ще кількох ресурсах. 

"Здебільшого це виглядає так: англійською мовою — про Україну для світу, українською — увага на українські спільноти за кордоном. На мою думку, інформації про Україну для українців є достатньо, натомість — для світу з України, мабуть, що ні", — переконаний спікер.

Наразі Орест Зуб відвідав усю межу лінії фронту, окрім Херсонщини, де фільмував воєнні репортажі. 

“Однозначно можна стверджувати, що повномасштабна війна в Україні, яка розпочалася у 2022 році, змінила світ і це, безумовно, подія №1, починаючи від падіння Берлінської стіни, а у військовому контексті — після Другої світової війни”, — сказав він.

Блогер стверджує, що в умовах війни, багато країн світу об'єднались навколо держави — України. Європа стала міцнішою всередині, а НАТО почало виконувати свої функції. Утім сприйняття іноземцями подій, що відбуваються в країні, відрізняється від українського.

"Важливо розуміти те, що світ не крутиться навколо України, і ця війна, яка для нас є боротьбою за свободу та незалежність, для світу є черговим масштабним конфліктом, який за значущістю є наступним після Другої світової війни. І світ зовсім по-різному говорить про події в Україні. Ясно що, Захід нас підтримує. Але, скажімо, думки в країнах Африки зовсім інші. Індія, найбільша демократія у світі, фактично теж балансує з боку на бік. А є багато людей, які абсолютно проти, щоб Україна відвойовувала свою територію", — повідомив Орест і додав. — Відтак дуже корисно для багатьох людей в Україні сьогодні намагатися дивитись на своє життя, життя власної країни та війну в Україні з погляду світу. Тоді починаєш аналізувати різні точки зору, і розумієш можливі варіанти розвитку подій".

У розмові з журналістами спікер наголосив на тому, що в Україні у зв'язку з воєнним станом свобода слова певним чином обмежена: 

“У світовому масштабі у нас тут навіть з точки зору свободи преси в Україні вона наразі не зовсім існує. Тому що централізовано все під єдиним маратоном і ці інформаційні потоки контролюються”. 

Студентки-журналістки Львівського національного університету ім. Івана Франка поділились відгуками від зустрічі.

“До того ми не знали Ореста. Але нам дійсно дуже сподобалось його слухати, бо теж полюбляємо подорожувати, хоча зараз не дуже є можливості для цього. Особливо було цікаво почути історію чоловіка про його шлях від блогу до журналістики, попри те, що багато викладачів стверджують, що блогери не є журналістами. Натомість приклад Орест, який ще й в Спілку журналістів вступив, це, на нашу думку, спростовує”, — зокрема сказали дівчата. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ