Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Війна з Росією

Майже 66 тисяч українських військових і цивільних вважаються зниклими або полоненими

65 956 українських військовослужбовців і цивільних осіб зареєстровані як зниклі безвісти або полонені.
Фото з Facebook-сторінки Людмили Денісової

Про це повідомляє Голова правління Громадської організації "Український центр захисту прав людини" Людмила Денісова.

Парламентська асамблея Ради Європи 2 жовтня 2024 року ухвалила резолюцію на підтримку українських полонених, де засудила катування і застосування тортур з боку рф, а також не надання росією сім'ям полонених інформації про долю їхніх рідних всупереч своїм міжнародним зобов’язанням.

"Цифри говорять самі за себе. Асамблея приголомшена тим, що станом на 18 вересня 2024 року загалом 65 956 військовослужбовців і цивільних осіб були зареєстровані як зниклі безвісти або полонені. Насправді жертв набагато більше…Асамблея із занепокоєнням зазначає, що серед 3 672 повернутих з російського полону українців третина вважалася зниклими безвісти, оскільки рф мала, але не надала вчасно інформацію про їхню долю", — йдеться у резолюції.

Вперше від початку повномасштабного вторгнення Асамблея закликала МКЧХ розглянути можливість відмовитися від свого підходу конфіденційності шляхом публічного надання інформації про проблеми отримання доступу до українських військовополонених.

ПАРЄ наголосила, що наразі у звітах МКЧХ неможливо розрізнити різні типи відвідувань, а саме між російськими чи українськими військовополоненими. Тому МКЧХ закликали забезпечити більш прозору інформацію про місця утримання саме українських громадян.

У резолюції визнали, що міжнародна спільнота приділяє недостатньо уваги темі українських військовополонених і цивільних полонених попри масові порушення рф міжнародного гуманітарного права та міжнародного права прав людини.

Асамблея засудила також рф за низку кримінальних проваджень, які кремль розпочав проти українських військовополонених і цивільних осіб.

ПАРЄ закликала держави-члени Ради Європи докласти всіх зусиль для забезпечення звільнення всіх українських в’язнів з російського полону та притягнути до відповідальності винних у будь-яких злочинах і порушеннях міжнародного гуманітарного права, вчинених проти цих осіб.

«Ми, як представники громадянського суспільства готові до співпраці з владою та міжнародною спільнотою задля повернення всіх наших військовополонених та підтримки родин зниклих безвісти воїнів», – повідомляє Денісова.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ