Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Мерам Ірпеня та Бучі загрожує від 6 років, – ГПУ

Міським головам Ірпеня та Бучі загрожує від 6 років ув’язнення, а якщо їм інкримінують статтю про перевищення службових повноважень, то строк покарання може сягнути до 12 років. Про це під час брифінгу у четвер повідомив голова департаменту ГПУ Володимир Гуцуляк.

Він зазначив, що ГПУ спільно з СБУ проводять 31 обшук у рамках справи мерів Бучі та Ірпеня. Йдеться про обшуки у приміщеннях підприємств та установ, що брали участь у складанні документів на передачу земель.

"Ми встановлюємо повне коло причетних. У майбутньому будуть підозри іншим особам", – зазначив представник ГПУ. 

Голови цих міськрад, як заявляє ГПУ, незаконно відчужили у держави 890 га земель лісогосподарського призначення, в результаті чого держава втратила сотні мільйонів гривень. "Зокрема, розслідується незаконне надання у власність 14 га землі із шляхом передачі на 141 підставну особу, а потім першому заступнику голови Верховної Ради (на той час) Ігорю Калетнику", - зазначив Гуцуляк.

У мера Бучі Анатолія Федорука вилучені коштовності, гроші та документи. Точну суму прокурор назвати поки не зміг, сам мер наразі перебуває у Бучі.

Коментуючи інформацію про втечу мера Ірпеня Володимира Карплюка, Гуцулюк зазначив, що вона перевіряється. "Це оперативна інформація, і офіційно вона не підтверджена", - сказав він. 

Також Гуцуляк не виключив можливість втечі мера Ірпеня у зв'язку зі "зливом інформації" у правоохоронних органах чи спецслужбах. "Якщо це буде підтверджено, і ми зрозуміємо, хто поділився такою інформацією, щодо таких осіб будуть здійснюватися відповідні заходи", - відповів він на запитання журналістів.

За словами Гуцуляка, наразі мерам інкримінується стаття 364 КК - зловживання своїм службовим становищем, вона передбачає до шести років ув’язнення. Однак він наголосив, що є підозри інкримінувати перевищення службових повноважень за статтею 191. У такому разі їм загрожуватиме до 12 років тюрми. 

Раніше генпрокурор Юрій Луценко зазначив, що мер Бучі та голова Ірпеня протягом 2006-2012 років незаконно відвели у власність земельні ділянки своєму оточенню і потрібним людям з Києва. Зокрема - екс голові ВР Ігорю Калетнику дісталося 14 га лісових угідь.

16 грудня 2015 року Верховний Суд України відмовив у перегляді рішення, за яким родина колишнього першого заступника голови Верховної Ради Ігоря Калетника має повернути державі 14,05 га лісів у Бучі. Калетник перебуває у розшуку з грудня 2014 року.

21 липня прес-секретар генерального прокурора Юрія Луценка Лариса Сарган, посилаючись на депутата від БПП Володимира Ар'єва, повідомила, що мер Ірпеня втік за кордон.

УП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ