Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

MH17: стрічка «Залізні метелики» виходить в обраних українських кінотеатрах

До роковин трагедії рейсу MH17: стрічка «Залізні метелики» виходить в обраних українських кінотеатрах.

Призер Docudays UA та учасник кінофестивалів «Санденс» і Берлінале виходить в обмежений прокат. Допрем’єрні покази уже проходять у містах України.

В обраних українських кінотеатрах виходить документальна картина «Залізні метелики» про збиття російськими військовими літака малайзійських авіаліній на початку російсько-української війни. Покази приурочені дев’ятим роковинам трагедії, які відзначаються 17 липня. Представлено новий український трейлер.

Прокат стрічки обмежений — подивитися її можна лише в обраних кінотеатрах у короткий проміжок часу. Так, у мережі Multiplex покази відбудуться лише 19 липня, в «Оскарі» — лише 20 липня, у «Лінії кіно» — з 20 до 22 липня, у «Планеті кіно» — з 20 до 23 липня. У кінотеатрах «Жовтень» (Київ), комунальній мережі «Київкінофільм», імені Довженка (Запоріжжя), Woodmall Cinema (Хмельницький) та SmartCinema (Чернівці) покази триватимуть з 20 до 26 липня.

Також до виходу «Залізних метеликів» у прокат розпочався тур спеціальних показів фільму в різних містах України. Творці особисто представили стрічку глядачам у Полтаві, Харкові, Дніпрі, Кривому Розі, Вінниці та Хмельницькому. Розклад подальших спеціальних показів за участі творчої команди:

14 липня, 18:00 — Житомир, кінотеатр ім. Франка (вул. Михайлівська, 10А).

17 липня — прем’єра в Києві, приурочена до дев’ятих роковин трагедії MH17, кінотеатр «Жовтень» (вул. Костянтинівська, 26).

18 липня — Львів, кінотеатр «Планета кіно» (ТРЦ Forum, вул. Під Дубом, 7Б).

20 липня — Івано-Франківськ, кінотеатр «Космос» (вул. Незалежності, 97).

20 липня — Київ, кінотеатр KINO42 (вул. Костянтинівська, 11Б).

21 липня — Чернівці, культурно-мистецький центр ім. Миколайчука (вул. Головна, 140).

23 липня — Одеса, кінотеатр «Сінема Сіті» (ТРЦ FontanSky Center, пров. Семафорний, 4). Квитки з’являться в продажу незабаром.

24 липня — Миколаїв, Дім офіцерів флоту (вул. Артилерійська, 7). Вхід безоплатний за реєстрацією.

25 липня — Запоріжжя, кінотеатр ім. Довженка (пр. Соборний, 145). Квитки з’являться в продажу незабаром.

«Залізні метелики» — це нова робота документаліста Романа Любого («Зошит війни»).

Влітку 2014 року російські військові в небі над українським Донбасом збили цивільний літак рейсу MH17 з 298 людьми на борту. Російський уряд одразу почав заперечувати свою причетність до трагедії, а пропаганда — працювати на повну потужність, намагаючись приховати справжні обставини злочину. Стрічка «Залізні метелики» розповідає про обставини воєнного злочину, розслідування якого тривало 8 років.

Вперше «Залізні метелики» побачили світ на «Санденсі» — одному з головних фестивалів незалежного кіно у США — у секції World Cinema Documentary Competition. Європейська прем’єра відбулася на Берлінале. Фільм показували в Гаазі на фестивалі Movies That Matter, також він увійшов у програму «Горизонти» Міжнародного кінофестивалю в Карлових Варах.

Українська прем’єра стрічки відбулася на фестивалі Docudays UA. Фільм отримав головний приз конкурсу Right Now! — нагороду для креативного документального кіно, що досліджує та аналізує сучасний світ і робить значний внесок у дискусію про людську гідність, свободу та рівність.

Критики сприйняли картину позитивно: журнал POV назвав стрічку «визначним досягненням», видання Rogerebert.com — «мистецтвом, яке бунтує проти несправедливості», українське медіа «Лірум» — «якісним і дуже динамічним документальним детективом».

Картину створили кінооб’єднання «Вавилон’13» у копродукції з TRIMAFILM (Німеччина) та RBB/ARTE (Німеччина) за підтримки Українського культурного фонду та Державного агентства України з питань кіно. Продюсери: Андрій Котляр, Володимир Тихий, Давід Лехмер, Ізабель Бертолон, Тріні Гьотце.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ