Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Трагедія МН17: встановити вбивць планують наприкінці року

Рішення суду щодо авіакатастрофи Boeing 777 планують оприлюднити у листопад-грудні цього року. Про це повідомив Піт Плуг, голова Фонду «Авіакатастрофа» рейсу MH17 наживо у Львівському медіацентрі 18 липня.

Як заявив Піт Плуг, розслідування трагедії восьмирічної давності дуже складне і воно продовжується. Позови уряду Нідерландів та України до Європейського суду з прав людини на Росію, а також скарги 482 родичів загиблих в авіакатастрофі можуть розглядати багато років. 

“Ці скарги були подані до Європейського суду з прав людини, і вони очікують на розгляд. Нідерланди також подали в суд скаргу, і ми мусимо чекати на рішення щодо прийнятності таких рішень”, – заявив голова нідерландського фонду “Авіакатастрофа” Піт Плуг. 

Як вважає Піт Плуг, передусім Європейський Суд з прав людини мусить відповісти на три питання: чи це був БУК, звідки взялася ця система, чи стріляли ним з Первомайська, і чи четверо підозрюваних – винні у цій трагедії?

“Ми хочемо знати, хто зрештою остаточно відповідальний за надання цієї системи, хто натиснув на спусковий механізм”, – додав спікер. 

Нагадаємо, 17 липня 2014 року на тимчасово окупованій частині Донецької області  було збито  Boeing 777 (лайнер виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур). На борту лайнера перебували 283 пасажири та 15 членів екіпажу, усі вони загинули. Після понад 5 років розслідування міжнародна слідча група з’ясувала: літак рейсу MH17 був збитий ЗРК «Бук», що належить 53-й зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони збройних сил російської федерації, дислокованій під м. Курськом. 

Як повідомляв Укрінформ, 19 червня 2019 року слідча група назвала імена чотирьох підозрюваних, яких вважають причетними до транспортування та бойового застосування ЗРК "Бук". Це колишній офіцер фсб, колишній "міністр оборони" так званої "днр" Ігор Гіркін (Стрєлков), генерал, а на час збиття літака полковник гру генштабу збройних сил рф, глава "гру днр" Сергій Дубинський, підполковник гру Олег Пулатов (усі - громадяни рф), громадянин України Леонід Харченко, який воював на боці "днр".

Окружний суд Гааги у березні 2020 року розпочав розгляд справи про катастрофу літака рейсу МН17.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ