Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Міноборони України оприлюднило звіт про події під Іловайськом

Міністерство оборони України оприлюднило аналіз перебігу боїв під Іловайськом у серпні 2014 року – в документі подана хронологія подій з 24 серпня до 30 серпня, географія розташування підрозділів Збройних сил України, формувань проросійських бойовиків та частин російської регулярної армії.

За версією Міноборони, російські регулярні підрозділи перетнули український кордон 24 серпня 2014 року, прорив відбувся у пунктах пропуску Берестове і Кузнецово-Михайлівка.

Напередодні, сказано у звіті, ця ділянка фронту була оголена через самовільний відступ зі своїх позицій 5-го батальйону територіальної оборони.

Домовленість керівництва сектору «Б» з представникам Збройних сил Росії про «зелений коридор» для виходу українських підрозділів з оточення була досягнута 28 серпня і передбачала вихід зі зброєю і технікою.

«На світанку 29 серпня 2014 року, після прибуття двох бронетранспортерів зі складу збройних сил Росії (один – в Многопілля, другий – в Агрономічне), передбачалося здійснити супровід двох колон українських підрозділів до рубежу Старобешеве – Новокатеринівка. Після цього в Старобешевому планувалася передача російській стороні двох полонених десантників та одного пораненого сержанта зі складу 8-ї окремої мотострілецької бригадизбаройних сил Росії», – мовиться у звіті Міноборони. 

Проте зранку 29 серпня російська сторона повідомила про зміну умов виходу на вихід без зброї та техніки. У звіті сказано, що Збройні сили Росії кількаразово переносили вихід на пізніший час, використавши це для інженерного облаштування засідок.

«Зрештою, російське командування підтвердило вихід сил АТО з зачохленим озброєнням. За цей час підрозділи збройних сил Російської Федерації зайняли вигідні позиції та під час виходу впритул розстріляли колони українських військ, які виходили з Іловайська», – сказано в звіті Міноборони України.

Російська сторона цієї інформації наразі не коментувала, але раніше Москва неодноразово заявляла про свою непричетність до подій на Донбасі.

Наприкінці серпня 2014 року після масштабних боїв бійці сил АТО потрапили в оточення під Іловайськом, що на Донеччині. Бойовики і російські військові обстріляли коридор, яким, за домовленістю, мали виходити українські бійці.

За офіційними даними, тоді загинули 366 українських військовослужбовців і правоохоронців, 429 були поранені, 128 потрапили в полон, 158 вважають зниклими безвісти.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ