Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Міжнародні резерви України перевищили 29 млрд дол. США

Станом на 01 вересня 2020 року міжнародні резерви України становили 29 048,7 млн дол. США (в еквіваленті) за попередніми даними. Про це повідомили 7 серпня у прес-службі НБУ.
Фото ілюстративне

У серпні вони збільшилися на 1%, насамперед – завдяки сприятливій ситуації на валютному ринку.

Загалом динаміку резервів упродовж серпня визначали такі чинники:

  • По-перше, операції Національного банку на міжбанківському валютному ринку. У серпні пропозиція валюти перевищувала попит і Національний банк міг поповнювати міжнародні резерви. Загалом у серпні НБУ купив 460,5 млн дол. США. Інтервенції з продажу валюти у минулому місяці не проводилися.
  • По-друге, операції уряду з управління державним боргом. Валютні надходження на користь уряду впродовж серпня становили 250,5 млн дол. США від продажу облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), номінованих у валюті. Водночас на обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті було спрямовано 645,2 млн дол. США (в еквіваленті). З цієї суми 496,5 млн дол. США сплачено за ОВДП, номінованими у валюті, решта – за зобов’язаннями перед іноземними кредиторами. Крім цього, в серпні уряд та Національний банк виплатили 204,5 млн дол. США (в еквіваленті) на користь Міжнародного валютного фонду.
  • По-третє, переоцінка фінансових інструментів (унаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют). У минулому місяці їх вартість збільшилася на 385 млн дол. США (в еквіваленті).

Поточний обсяг міжнародних резервів покриває 4,8 місяця майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду й Національного банку.

Дані про міжнародні резерви та ліквідність у іноземній валюті складаються та оприлюднюються щомісяця:

  • не пізніше 7-го дня місяця, наступного за звітним – попередні дані;
  • не пізніше 21-го дня місяця, наступного за звітним – уточнені дані.

Уточнені дані можна переглянути за посиланням.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ