Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Міжнародний день памяті жертв Голокосту. Заходи
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту. Заходи

27 січня відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Він започаткований на спомин про звільнення 27 січня 1945 р. військами Першого українського фронту в’язнів нацистського концтабору Аушвіц-Біркенау (м. Освенцим, Польща).

До пам’ятного дня в Національному музеї історії України у Другій світовій війні відбудеться презентація колекції художніх творів Зіновія Толкачова із серії «Освенцим» та «Квіти Освенцима». У світі мистецтва художник відомий як людина, що однією з перших усвідомила й почала поширювати правду про Голокост як катастрофу європейського єврейства та цивілізації загалом, табори смерті як безпрецедентний інструмент геноциду в новітню добу.

Напередодні німецько-радянської війни – професор Київського художнього інституту, вiдомий майстер монументального та станкового живопису, книжкової графiки, журнальної сатири та плаката. Його роботи експонуються на виставках по мiстах України, а також у Варшавi, Празi, Лондонi, Амстердамi, Копенгагенi, Фiладельфiї тощо. Із початком німецько-радянської війни бере участь у випуску воєнних плакатiв. У серпні 1941 р. пішов на фронт добровольцем. У 1944 –1945 рр. брав участь у визволенні в’язнів із табору смерті Майданек та концтабору Аушвіц-Біркенау. У складі спеціальної військової комісії з розслідування злочинів нацизму він 27 січня 1945 р. робив замальовки в Аушвіц-Біркенау. Намагаючись якнайшвидше встигнути зафіксувати образи жертв, художник навіть використав друковані бланки адміністрації концтабору й концерну «I.G. Farben», бо його власного паперу не вистачало. Вражений побаченим, він створив відомі на весь світ художні серії «Освенцим» та «Квіти Освенцима».

Малюнки художника експонувалися в багатьох музеях світу, значна їхня частина зберігається в Національному Меморіалі Катастрофи (Шоа) і Героїзму ЯД ВАШЕМ (Ізраїль, м. Єрусалим) та в Національному музеї історії України у Другій світовій війні (Україна, м. Київ).

Окрім того, 26 січня відбудеться презентація цифрової музейної колекції «Україна. Київ. Бабин Яр», артефакти якої відтворюють правду про цю скорботну сторінку історії України.

Уперше в українському музейному інформаційному просторі створено контент, що відповідає сучасним національним, європейським і світовим стандартам музейної справи та провідним практикам репрезентації оцифрованих музейних колекцій у веб-середовищі.

Колекція містить оцифровані музейні предмети з фондового зібрання, що висвітлюють трагедію Бабиного Яру – урочища в Києві, де впродовж двох років – від 29 вересня 1941р. до 29 вересня 1943 р. було знищено понад 100 тис. євреїв, ромів, українців та представників інших національностей. Зібрання презентує документи, листи, щоденники, що свідчать про злочини нацистів; світлини, книги, особисті речі киян, чиї долі були пов’язані з подіями Голокосту в Україні.

Час: 26 січня, початок о 12.00

Місце: Національний музей історії України у Другій світовій війні (вул. Лаврська, 27, Київ)

Український інститут національної памʼяті
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ