Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Мобілізація в Україні: хто є придатним та як працює "білий квиток"

Перелік захворювань, що дають право на відстрочку або на отримання довідки про непридатність у воєнний час є набагато меншим, ніж у мирний.

В оперативному командуванні "Південь" пояснюють, що отримавши повістку, військовозобов'язані мають прийти у ТЦК та СП з усіма необхідними документами.

"У разі, якщо права на відстрочку у людини немає, її обов'язково відправляють на військово-лікарську комісію (ВЛК). Це потрібно обом сторонам: і військовозобов'язаному, і армії, адже людина може не знати про якісь свої захворювання або мати неточну інформацію", – йдеться там. 

Тобто медкомісію проходять всі, у кого немає права на відстрочку з інших, окрім стану здоров'я, причин.

Під час проходження медкомісії у ТЦК та СП військовозобов'язаного оглядають хірург, терапевт, невропатолог, психіатр, офтальмолог, оториноларинголог, стоматолог, дерматолог.

Військовозобов'язаного за потреби можуть направити на додатковий огляд до інших спеціалістів.

Після огляду медиків засідає військово-лікарська комісія, яка приймає рішення про (не)придатність особи до служби.

У оперативному командуванні пояснюють, що "перелік захворювань, що дають призовнику право на відстрочку або на отримання довідки про непридатність у воєнний час є набагато меншим, ніж у мирний".

Непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку є хворі на тяжкі форми вірусних гепатитів, а також ті, має зумовлену ВІЛ хворобу, яка супроводжується інфекційними, паразитарними хворобами, злоякісними пухлинами тощо.

При цьому наявність "білого квитка" (означає категорію придатності громадянина до служби та мобілізації залежно від виду та ступеня захворюваності людини) не є беззаперечною підставою для звільнення від мобілізації. Лише категорія "непридатний з виключенням з військового обліку", що зазначена в документі, дає право не служити в армії незалежно від ситуації в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ