Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Мозаїку біля магазину "Океан" відновлять через 2-3 місяці

Скандальну та зруйнововану мозаїку "Рибки", яка розміщена на території колишнього магазину "Океан" обіцяють повністю відновити через 2-3 місяці. Як повідомляють в ЛМР, усі витрати на реконструкцію покриє компанія-забудовник.

Прес-служба Львівської міськради повідомляє, що сьогодні, 3 вересня, фахівці розпочали перші роботи - заміри і обстеження, а завтра встановлять саркофаг (накриття), аби була змога працювати за будь-якої погоди.

Близько 70% елементів мистецького твору будуть автентичними. 

"Сьогодні розпочинається відновлення цієї мозаїки, і це відбуватиметься шляхом реконструкції. Позиція Львівської міської ради, яку озвучував свого часу міський голова за засіданні виконавчого комітету, є в тому, що мозаїка має бути повноцінно відновлена — наскільки це можливо, використовуючи 3D-візуалізацію, наявну інформацію, креслення. І для нас було дуже важливо, щоби ці роботи координував пан Остап Патик, син Володимира Патика, автора мозаїки "Рибки".

Також, повідомляється, що від комплексу з мозаїкою, який був, залишилося близько 10−12%, а решта мозаїки зберігається у забудовника. Завтра, 4 вересня, має бути встановлено саркофаг, який би дав змогу проводити роботи в будь-який період. Роботи на цій стадії відбуватимуться без втручання в ґрунт, адже забудовнику скасовано всі дозволи на будь-які роботи.

Як розповів заступник мера Андрій Москаленко, після завершення цього етапу робіт, на засідання виконавчого комітету буде винесена пропозицію про видачу всіх необхідних документів забудовнику, щоби повноцінно відновити цю мозаїку. 

«Процес відновлення пішов, і він є незворотнім. Незважаючи на всі вкрай неприємні ситуації з моментом руйнації, сьогодні є добра воля забудовника, воля міста і дуже багатьох небайдужих людей, завдяки яким цей прецедент виник — бо раніше не відновлювали, а плакали і платили штрафи. А сьогодні є вже тверда воля відновити це.

Технічно — це можливо: мозаїка дуже мало відрізнятиметься від автентичної, бо є достатньо спеціалістів, матеріалів, 3D-сканів — тобто є абсолютно всі підстави, щоб відновити. Також на третьому поверсі цієї будівлі має бути художня або музична школа, є попередні думки, щоби там зробити умови для того, щоб діти вивчали монументальне мистецтво. Також я пропонував би зробити невелику меморіальну кімнату батька — Володимира Патика, тому що це народний художник, і місто мало б знати про своїх людей", — повідомив Остап Патик.

З його слів, колись спочатку робився ескіз, потім з глини робили рельєф, його відливали у гіпсі, і тоді з цього об’ємного ескізу робили сам рельєф, на якому клали мозаїку. Сьогодні ж, завдяки скануванню, можна просто зробити зменшену модель, і тоді її використати. Маючи таку річ, на 90% спрощується сам процес реконструкції, адже скан дає стовідсоткову висоту рельєфу.

"Те, що зараз збережено, захищається. А матеріал, з якого робитиметься реконструкція, — ті самі камінці — елементи смальти, є витягнуті, їх будуть чистити, шліфувати, і саме їх використовуватимуть для відновлення цього рельєфу з мозаїки. Якщо забракне — то є ще радянська мозаїка, яку можна буде використати, щоб вона була такої ж якості і товщини. Елементи мозаїки зберігаються на майданчику у забудовника — я бачив це. Все йде позитивно, і вірю, що за 2−3 місяці це буде відновлено — старатимемося все зробити до холодів. Адже людина культурна мусить бути в оточенні гарних речей", — додав Остап Патик.

Як твердять фахівці, роботи з відновлення мозаїки — складні, оскільки окремо відбудовують стіну, окремо — рельєф, і вже опісля — кладуть мозаїку. Цим займатимуться спеціалісти, які мають такий досвід робіт. Усі роботи фінансуватиме компанія-забудовник, яка зруйнувала мозаїку. Вартість робіт поки що невідома, оскільки це три різні види робіт.

"Зараз ми робимо коригування проекту, з метою відновлення та реставрації мозаїки. Дійсно, власник об’єкта оприлюднив листа, де взяв на себе факт відхилення від проекту, визнав свою провину, і готовий повністю фінансувати відновлення цієї мозаїки в тому вигляді, в якому вона була до демонтажу, і на цьому ж місці. Завтра починається будівництво саркофагу, щоб дати можливість спеціалістам працювати над цією мозаїкою. Компанія також готова інвестувати у дитячий мистецький простір. Мова йшла за тисячу квадратних метрів для облаштування дитячого простору або школи такого типу. Тому зараз коригується проект, щоб це передбачити, бо в нас об’єкт був торговим центром, і не мав у собі функції мистецького простору", — повідомив Сергій Іванов-Костецький, архітектор, представник проектної організації, яка займалась проектуванням цього об’єкта на вул. Володимира Великого, 26а.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ