Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Музеї Львова отримали допомогу ЄС для захисту своїх колекцій

Програма ЄС «Дім Європи» запропонувала пакет термінової підтримки під час війни на суму 1 500 000 євро. Про це Гал-інфо повідомили в предстьавництві ЄС в Україні.

Програма House of Europe («Дім Європи») мобілізувала 1 500 000 євро у відповідь на війну. Ці кошти будуть спрямовані на допомогу митцям, менеджерам сфери культури, медикам, освітянам, підприємцям, журналістам та лідерам молодіжних організацій, що стикнулися з російською агресією.

Від 24 лютого 2022, коли українці прокинулися від звуків гучних вибухів і початку повномасштабної війни Росії проти України, програма спрямувала фінансування у сім напрямків невідкладної підтримки та нові схеми підтримки, аби допомогти впоратися з викликами воєнного часу. Крім цього, House of Europe збирає та розповсюджує інформацію про сотні можливостей від країн ЄС як для переміщених осіб з України, так і для тих, хто залишився у країні: стипендії та резиденції для працівників культури, стипендії для вчених та студентів, невідкладну підтримку для громадських організацій, медіа та підприємців.

«Ми хочемо тримати культуру та культурну спадщину у фокусі. Їх легко забути під час війни, проте саме вони є джерелом сили, стрижнем єдності та інструментом для відродження», — зазначила Тетяна Шульга, секторальна менеджерка у Представництві  Європейського Союзу в Україні.

«Ми мали інші плани. Але від 24 лютого громадянське суспільство в Україні опинилося, у буквальному розумінні, на лінії фронту у війні Росії проти вільного світу.  Ці люди не були пасивними спостерігачами чи пересічними постраждалими. Натомість,  вони чинили спротив та продовжували, рухаючи прогресивні зміни в Україні, незважаючи ні на що.  Для цих героїв та героїнь “Дім Європи” запропонував фінансову підтримку їхньої поточної діяльності: для порятунку творів мистецтва,  захисту близьких, збереження важливих здобутків, поновлення соціально значущої роботи та іншої професійної активності», — сказав д-р Крістіан Дімер, керівник програми House of Europe.

Реагуючи на найбільш термінові потреби перших днів війни «Дім Європи» підтримав збереження культурної спадщини в Україні, запропонував індивідуальну підтримку українських професіоналів та дозволив поточним грантерам без зволікань витратити на екстрену допомогу та захист кошти із грантів, наданих до війни:

  • 28 музеїв зі Львова, Одеси, Києва, а також з Донеччини, Луганщини, Сумщини, Миколаївщини отримали 146 359 євро для захисту своїх колекцій.
  • 10 громадських ініціатив отримали підтримку для документування воєнних злочинів, технічної допомоги вчителям з Маріуполя,  проведення дитячого кінофестивалю, тренінгів для вагітних жінок у місцях для прихистку і т.д. 13 культурних організацій, які трансформували свої приміщення у прихистки для внутрішньо переміщених осіб, також отримали фінансування. Більше організацій отримають подібну допомогу вже згодом.
  • 150 українців зі спільноти випускників House of Europe отримали стипендії у  1 000 євро задля  поновлення своєї роботи, але насамперед — на невідкладні та життєво важливі витрати: проживання, їжу, ліки та паливо. Ця індивідуальна програма підтримки невдовзі буде поновлена та стане доступною більш широкому колу професіоналів.
  • Представники громадянського суспільства та партнери House of Europe, що задіяні в евакуації громадян, захисті культурної спадщини, волонтерстві  та інших рятувальних операціях в Україні, отримали 75 комплектів захисного та медичного спорядження.
  • Професіонали та організації, які виграли наші гранти та ще не встигли повністю реалізувати проєкти, змогли без зволікань витратити ці кошти на екстрену допомогу та захист від російської агресії. Цей перелік включає 36 отримувачів індивідуальних грантів, що не змогли реалізувати власні довоєнні проекти. Натомість, вони отримали альтернативне фінансування, яке можуть використати на гуманітарні цілі.

Незабаром програма оголосить про додткову підтримку для організацій, що фізично постраждали від наслідків війни. На початку червня цього року House of Europe оголосить про конкурс інфраструктурних грантів для організацій об’ємом до 15 000 євро кожен — на відновлення обладання та приміщень заради поновлення їх роботи.

У липні 2002 «Дім Європи» проведе третій «Хататон» — онлайн хакатон, що збере разом професіоналів із сфери культури та IT, аби знайти рішення для культури, креативних індустрій та інших сфер. Подія, зокрема, сфокусується на використання технології NFT на ринку творів мистецтва.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ