Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Музика забутих композиторів вирушає у турне Україною

15 вересня у Львові стартує Ukrainian Live Tour “Повернення української класики”. Масштабний проект за підтримки Українського культурного фонду. Музика галицьких композиторів, яка була невиправдано забута і заборонена, наживо зазвучить у 13 містах України.
Мазепа Лешек Зигмундович

Постать перша. Лєшек Мазепа

Перший концерт відбудеться 15 вересня у Львівському органному залі. Далі будуть Тернопіль, Хмельницький, Вінниця, Рівне, Житомир, Київ. Чернігів, Харків, Дніпро, Запоріжжя, Кропивницький, Одеса. Весь цей час на різних сценах гратиме тріо музикантів — піаніст Дмитро Микитин, скрипаль Адріан Боднар та Микола Гав’юк та віолончелісти Богдана Неділько та Сергій Коров’яцький. Вони виконають камерні твори Станіслава Людкевича, Василя Барвінського, Романа Сімовича, Сидора Воробкевича, Бориса Кудрика, Олекси Нижанківського, Лєшека Мазепи та ін.

Лєшек Мазепа займає особливе місце серед дослідників музичної культури Львова і Галичини. Професор Мазепа був відомим мистецтвознавцем, істориком, архівістом, культурно-громадським діячем, освітянином, багаторічним педагогом Львівської національної музичної академії ім. М.Лисенка та факультету музики Жешівського університету. 

Він написав цілісну історію музичної освіти краю. Особливої уваги заслуговують його книги “Адам Дідур у Львові”, “Сторінки музичного минулого Львова” та, передусім, написана у співавторстві з Тересою Мазепою двотомна фундаментальна праця “Шлях до Музичної Академії у Львові”.

Професор Лєшек Мазепа був випускником Львівської Консерваторії, де навчався у класі композиції у видатного польського композитора, дириґента і музикознавця Адама Солтиса. Пізніше сам став викладачем академії, деканом, керівником композиції та інструментовки, виховав не одне покоління композиторів. Його учнями були Володимир Івасюк, Андрій Легкий, Юрій Шаріфов Тетяна Ківа, Мирослав Волинський, Ярослав Бобинський, Уляна Білан.

Лєшек Мазепа написав багато власних творів. Серед його творчого доробку — симфонічна поема, фортепіанний концерт, одноактна опера за оповіданням С.Васильченка, камерні твори, ряд інструментальних творів для різних складів, обробок народних пісень і танців. Особливе місце займає “Missa Paschalis” — кількачастинний твір для хору, солістів і органа, яка була виконана 1949 року в Стрию, родинному місті композитора.

На концертах у рамках Ukrainian Live Tour звучатиме Елегійний ескіз Лєшека Мазепи у виконанні інструментального тріо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ