Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Музика забутих композиторів вирушає у турне Україною

15 вересня у Львові стартує Ukrainian Live Tour “Повернення української класики”.
Зиновій Лисько. Фото: Інститут історії України

Масштабний проект за підтримки Українського культурного фонду. Музика галицьких композиторів, яка була невиправдано забута і заборонена, наживо зазвучить у 13 містах України.

Перший концерт відбудеться 15 вересня у Львівському органному залі. Далі будуть Тернопіль, Хмельницький, Вінниця, Рівне, Житомир, Київ. Чернігів, Харків, Дніпро, Запоріжжя, Кропивницький, Одеса. Весь цей час на різних сценах гратиме тріо музикантів — піаніст Дмитро Микитин, скрипаль Адріан Боднар  Микола Гав’юк та віолончелісти - Сергій Коров’яцький та Богдана Неділько. Вони виконають камерні твори Станіслава Людкевича, Василя Барвінського, Романа Сімовича, Сидора Воробкевича, Бориса Кудрика, Олекси Нижанківського, Лєшека Мазепи, Зиновія Лиська та ін.

Постать друга. Зиновій Лисько

Діяльність Зиновія Лиська припала на міжвоєнне двадцятиліття — період активного розвитку професійної музичної освіти і новітніх форм концертного життя української громади Галичини.

Син священика, випускник Вищого музичного інституту ім. М. Лисенка у Львові, Зиновій Лисько під час російської окупації 1915 року був інтернований до Східної України, далі – воював у лавах УСС, побував у польському полоні. Повернувшись у Львів пройшов курс україністики Таємного українського університету. Проте любов до музики взяла гору. Обдарований юнак вдосконалювався в Празі – на музикології в Карловому університеті, вивчав композицію в Празькій консерваторії, а також захистив докторську дисертацію в Українському Вільному Університеті.

Отримав колосальний досвід як педагог: викладав в Українському педагогічному інституті ім. М. Драгоманова в Празі, Харківському музично-драматичному інституті (там же очолив музичну редакцію радіо). Згодом став управителем Стрийської філії Вищого музичного інституту ім. М. Лисенка, де серед його учнів був Богдан Весоловський. Зиновій Лисько був професором композиції Вищого музичного інституту у Львові, який у радянський час став Львівською державною консерваторією.

Він виявив неабиякі менеджерські здібності, наприклад, зумів налагодити видання професійного музичного журналу ʺУкраїнська музикаʺ, який стрімко перейшов на самоокупність.

Під час нацистської окупації Лисько потрапив у Міттенвальд, табір для інтернованих українських вояків. Там у 1945-1949 рр. в функціонувала заснована ним музична школа.

Після війни емігрував до США, очолив музичний інститут, що став базою для Українського музичного інституту Америки з центром у Нью-Йорку і філіями в численних американських містах. Створив 10-томник, до якого увійшло близько 12 тисяч українських народних пісень.

Митцеві справді випала дуже багата на події і географічні горизонти творча доля. Після замовчування численних імен українських композиторів і музикантів у радянський час, саме публікації Зиновія Лиська були важливим джерелом відновлення історичної пам’яті. Проте не менш цінним є і його творчий доробок композитора.

Він представляв достатньо сміливий модерний напрям. Писав неординарні інструментальні та вокальні твори, сонати, квартети, які викликали захоплення і схвальні відгуки знавців.

На концертах у рамках Ukrainian Live Tour звучатиме Соната для фортепіано Зиновія Лиська у виконанні Дмитра Микитина.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ