Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Львова: На Бродівщині вшанували память Олени Галини Столяр
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

На Бродівщині вшанували пам'ять Олени (Галини) Столяр

5 березня у селі Суховоля відбулися поминальні заходи, приурочені до 100-річчя з дня народження патріотки України, члена ОУН , видатної діячки Олени (Галини) Столяр (5 березня 1917, м. Тернопіль — 27 листопада 1942, м. Берлін, Німеччина)

Народилася 1917 року (в анкеті арештованої — народилася 1916 в Тернополі), в родині священика з Хмелівки, Теребовлянського району. Дитинство проходило у селі Суховоля, що на Бродівщині.

Навчалася в гімназії «Рідна Школа» у Львові, була членом в організаціях «Пласт», «Союз Українок» та «Просвіта». Після навчання повернулась Суховолі, де продовжувала свою громадську діяльність у товариствах «Рідна школа», «Союз Українок», студентському товаристві «Смолоскип».

Недопущена польською владою до навчання на медичному факультеті Львівського університету, була змушена залишитися в батьків у Тернополі аж до упадку Польщі. Згодом стала членом в ОУН.

У 1940 році заарештована органами НКВС, стала учасницею відомого львівського Процесу 59-ти над студентами, який відбувався в січні 1941 року. Спочатку її засудили до розстрілу, але згодом помилували до 10 років ув'язнення та відправили з групою засуджених до тюрми в Бердичеві.

Після поспішного відступу Червоної армії їй дивом вдалось врятуватись із тюрми.

Включилась у підпільну боротьбу ОУН з німецькими окупантами. На короткий час була арештована нацистами у Львові, але зуміла втекти.

Під іншим прізвищем виїхала до Німеччини, де мала бути зв'язковою між провідником «Легендою» (Климів Іван) в Мюнхені та Україною. Як жертву більшовицького терору її було прийнято на медицину в німецькому університеті в Берліні. Під виглядом поїздок додому за харчами виконувала доручення проводу ОУН.

Видана гестапо мельниківцем «фольксдойчем» Утьо Соколовським. Соколовський та інші гестапівці слідкували за нею в Мюнхені й Берліні і таки відшукали «зв'язкову хату» теренового проводу ОУН у Німеччині. Арештована гестапо в 1942 році, витримала гестапівські тортури і нікого не видала, розстріляна 27 грудня 1942 р.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ