Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

На Дніпропетровщині почався мор риби через підрив Каховської ГЕС

Міністерство охорони здоров'я України попередило українців про можливий спалах хвороб від збудників інфекцій у воді. В міністерстві закликали не брати рибу та не вживати її в їжу, оскільки є високий ризик захворіти на ботулізм.

Мор риби вже спостерігають на Дніпропетровщині, у селі Марʼянське. На береги викинуло тисячі рибин, які заигнули від спаду води.

За даними МОЗ, наразі тривають тести для аналізу водойм та криниць в районі руйнації ГЕС. На місцях працюють фахівці Центру контролю та профілактики хвороб (ЦКПХ). Поки науковці не пересвідчаться, що вода є безпечною, в МОЗ закликали не користуватися нею в сирому вигляді.

«На дні Каховської ГЕС могло бути багато небезпечних для здоров’я речовин. Хімікати, збудники інфекційних хвороб із кладовищ, вбиралень, сміттєзвалищ – можуть опинитися у криницях та відкритих водоймах на території, підтопленій внаслідок підриву ГЕС країною-терористом», – повідомили у прес-службі МОЗ.

Щоб знизити ризик зараження інфекційними хворобами від води, МОЗ рекомендує:

  • Пити тільки пляшкову або привізну воду.
  • Брати воду для приготування їжі та господарських потреб тільки з перевірених джерел. Річки, водопроводи та криниці використовувати не можна.
  • Кип'ятити або дезінфікувати воду, взяту для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду. Водночас кип'ятіння не виведе з води хімічне забруднення.
  • Відмовитися від продуктів, які були підтоплені водою, в тому числі й консервації.
  • Всі продукти піддавати термічній обробці та не їсти сире.
  • Ретельно мити руки з милом.
  • Не одягатися в речі, які були забруднені під час підтоплення, без попереднього прання та дезінфекції.

Наразі в підтоплених районах формують запаси антибіотиків та сорбентів для лікування інфекцій та кишкових розладів. Зокрема це пов'язано і з мором риби, який МОЗ прогнозує за кілька днів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ