Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

На екрани вийде фільм про українців у Польському війську

Громадські активісти Львівщини зняли документально-ігрову кінострічку «Українці у Польському війську. Друга світова війна».

Фільм громадської організації "Товариство пошуку жертв війни "Пам'ять" був відзнятий за підтримки Львівської облдержадміністрації та Львівської обласної ради.

"У 2017 році на підтримку регіонального кінематографу було виділено суму 500 тисяч гривень. З цієї суми профінансовано 6 кінопроектів, зокрема "Українці у Польському війську", - зазначив начальник відділу інформації та поліграфії департаменту внутрішньої та інформаційної політики Львівської облдержадміністрації Володимир Трач.

Реалізатор проекту та голова ГО Товариство пошуку жертв війни "Пам'ять" Любомир Горбач розповідає: "Під час Революції гідності наші польські сусіди нас активно підтримували. Нині громадяни Польщі воюють за Українську державу в складі добровольчих формувань. Через це обурені москалі роблять всілякі провокації, аби розлагодити наші з поляками стосунки. Наше завдання - не загострювати конфлікт, який вигідний лише Путіну, а показати тим польським шовіністам, які повелися на провокації, що українці нормально відносяться до спільної історії України та Польщі". Керівник проекту додає, що ідея кінофільму виникла після початку так званої українсько-польської "війни пам'ятників".

За словами творців стрічки, проект можна назвати кіносеріалом.

Перший фільм побудований на розповідях українців. Він показує, як частина нашого народу, що перебувала у складі тодішнього польського війська, з початку Другої світової війни не дезертирувала, а спільно з поляками пліч-о-пліч воювала проти нацистської Німеччини, хоча мала повне моральне право під час окупації залишити польське військо. Для цього фільму постановники спілкувалися з двома українцями, які були учасниками війни на польській стороні та героїчно пройшли шлях від західного кордону Польщі аж до боїв у Варшаві, і потім потрапили в полон.

"У процесі досліджень ми спілкувались із місцевими мешканцями, шукали поховання солдат та проводили розкопки", - каже Любомир Горбач. 

Засновники проекту планують створити ще 3 фільми до цього кіносеріалу. Наступний буде також присвячений подіям 1939 року і називатиметься "Від Перемишля до Судової Вишні", сама назва якого показує значну частину шляху українсько-польського війська під час війни.

Юлія Улинець, Гал-інфо.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ