Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

На Франкфуртському книжковому ярмарку офіційно відкрито український національний стенд

Стартувала найважливіша книжкова подія у світі – Франкфуртський книжковий ярмарок, який триватиме до 22 жовтня.

У перший день ярмарку офіційно відкрився український національний стенд, який цьогоріч організовують Український інститут книги, Goethe-Institut в Україні, Мистецький арсенал та Український інститут. 

На офіційному відкритті національного стенду заступниця директорки Українського інституту книги Олена Одинока наголосила на важливості українських голосів на такому масштабному міжнародному майданчику: «В рамках співпраці з Міністерством культури та медіа Німеччини під час книжкового ярмарку відбудуться програми, де ми будемо говорити про те, що нам болить найбільше. Зокрема, про концепцію нашої участі – крихкість буття. Війна не тільки забирає життя, а й руйнує все довкола, і, зокрема, відображається на літературі. Понад 30 письменників уже загинули від російської зброї, понад 80 письменників зараз на лінії фронту захищають Україну».

Директор Франкфуртського книжкового ярмарку Юрген Боос висловив бажання наступного року побачитись на Книжковому Арсеналі в мирному Києві та запевнив у фінансовій підтримці українських видавничих проєктів. “За багато років ми побудували глибоку дружбу з нашими колегами з книжкових фестивалів та з видавцями в Україні. А тепер підтримувати Україну, її видавців та авторів стало необхідністю. Поки існує потреба зберегти українську літературу, робити її помітною, продавати ліцензії за кордон. Та я був би дуже-дуже щасливий, якби війна зникла і ми знову могли б говорити лише про літературу”, – зазначив він. 

Директор Goethe Institut Йоганнес Еберт на відкритті українського стенду наголосив на важливості співпраці з Україною на Франкфуртському книжковому ярмарку: “Стенд складається з двох частин: одна — це «Крихкість свободи», програма, що підтримується Міністерством закордонних справ. Це про дискусії, дискурси, ідентичність. Крім того, існує спеціалізована програма «Вразливість творців» яка спрямована на об’єднання видавців і письменників, презентацію книг. Нам приємно, що цього року тут є й письменники, яким дозволили виїхати з фронту: Павло Казарін, Олександр Михед, Ярина Чорногуз. Я вважаю, що їхні голоси важливо почути. “Нам потрібна нова мова перед обличчям війни”, – зазначав Сергій Жадан. І я вважаю, що зараз важливо прислухатися до тих письменників, яких це безпосередньо стосується”.

Директорка Книжкового Арсеналу Юлія Козловець на відкритті сказала: “Вже рік і вісім місяців ми не втомлюємося говорити про війну. Світ був нажаханий новинами з України, він продовжує жахатися новинам з фронту та окупованих територій. Але просто говорити про трагедію – уже мало. Треба спілкуватись мовою культури, а не мовою новин. І саме сьогодні, тут, на Франкфуртському книжковому ярмарку, ми можемо говорити мовою культури, мовою книжки, нової літератури, текстів, дизайну, ілюстрацій. Про що саме? Українську культуру, українську ідентичність, про те що єднає нас зі світом, про те, що вирізняє нас у світі, що цікавого в Україні і чому в українцях дивується світ”. 

Український національний стенд діятиме протягом усього Франкфуртського книжкового ярмарку. Організатором роботи українського національного стенду у павільйоні 4.1/ B 82 є Український інститут книги. На стенді представлено понад 500 книг від 43 видавництв. Тут проходять переговори щодо продажу прав на українські книжки, всі слоти для переговорів уже заповнені. Стенд має власну сцену, де протягом кожного дня ярмарку відбуватимуться події англійською та німецькою мовами. Цього року Україна бере участь у ФКЯ зі слоганом: Fragility of existence. Фокусом дискусій стане зокрема тема «Екологія та війна». 

Робота українського стенду стала можливою завдяки масштабній підтримці Міністерства культури та медіа Німеччини, а також Міністерства культури та інформаційної політики України, Посольства ФРН в Україні, Посольства України в Німеччині і Генерального консульства України у Франкфурті. У рамках співпраці з Міністерством культури та медіа Німеччини відбудеться галузева програма під назвою Fragility of creators, кураторами якої є Український інститут книги та Goethe-Institut.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ