Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

На Луганщині ЄС допоміг розмінувати 72 гектари землі

16 вересня Данська рада у справах біженців (DRC) презентувала у Лисичанську результати проєкту «Відродження прифронтових громад за допомогою гуманітарного розмінування та підтримки щодо засобів до існування», який реалізовувала за підтримки Європейського Союзу.
Піротехніки ДСНС

За час імплементації у гуманітарну протимінну діяльність, відновлення економіки та інфраструктури на Луганщині вклали 2 мільйони євро.  Робота за проєктом тривала з січня 2020 року по вересень 2021 року. Основна діяльність зосереджувалась у Троїцькому, Новотошківському, Муратовому, Комишувасі, Трьохізбенці, Гірському та Золотому.

«Нинішній проєкт із DRC є частиною зусиль ЄС щодо надання прямої, ефективної та відчутної підтримки громадам, які постраждали від конфлікту на сході, що впливає на життя мільйонів українців», – зауважив  Мартін Шрьодер, Керівник відділу програм зовнішньої допомоги «Місцевий і людський розвиток» у Представництві ЄС в Україні.

Нік Вовк, проєктний менеджер DRC, заявив, що всього вдалось вивільнити від вибухонебезпечних предметів 721,334 кв. м землі, а завдяки нетехнічному обстеженню територій, що було здійснене в межах проєкту в 11 населених пунктах, було виявлено ще 8,112,830 кв. м забруднених вибухонебезпечними предметами земель. Також інструктори DRC у цільових громадах провели сесії з інформування, щоб підвищити обізнаність місцевих жителів щодо ризиків вибухонебезпечних предметів. Інформацію, яка може врятувати життя, отримали понад 2 тисячі осіб.

У ході реалізації проєкту DRC також підтримала місцевий бізнес, забезпечивши створення 118 нових робочих місць. Підприємцям надавались гранти на купівлю сільськогосподарської техніки, худоби та інших ключових елементів, необхідних для роботи. Крім того, були реалізовані 10 ініціатив громад щодо розвитку інфраструктури: будівництво молодіжних центрів, ремонт сільських клубів та дитячих садків, встановлення ліхтарів на сонячних батареях тощо.

Яскравим прикладом є ініціатива з відновлення водопостачання у Комишувасі, де до реалізації проєкту вода подавалась лише 4 рази на день по 15 хвилин. Свердловина, яка вкрай потребувала реновації, була оточена полями, забрудненими вибухонебезпечними предметами. Завдяки інтегрованому підходу DRC змогла вирішити цю проблему навіть попри пандемію COVID-19: території були очищені від вибухонебезпечних предметів, а свердловина відремонтована, що дозволило залежним від води бізнесам відновити свою роботу. 

«Тепер вода подається без перебоїв і найчистіша в Попаснянської громаді. Люди їздять її набирати з довколишніх сіл», — розповів керівник ГО «Комроз» Станіслав Богданов, який відповідав за реалізацію ініціативи громади. Олена Богданова, директорка місцевої школи, додала: «Раніше в школі використовували резервуар на півтори тонни — води вистачало до обіду. На щастя, цієї проблеми більше немає».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ