Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

На Львівщині обговорили збереження пам’яток в умовах війни

Метою Форуму є поглиблення контактів музейних та архівних установ з міжнародними донорами і меценатами

Фото: Depositphotos

На Львівщині відбувся Форум «Мистецтво перемоги», присвячений збереженню культурної спадщини в умовах війни.

Метою Форуму є поглиблення контактів музейних та архівних установ з міжнародними донорами і меценатами для відновлення та збереження історико-культурної спадщини; обговорення питань щодо оцифрування музейних та архівних фондів; поширення інформації про сучасні можливості збереження історико-культурної спадщини, повідомляє пресслужба Львівської ОВА.

«Російські окупанти знищили, пошкодили чи пограбували понад 800 пам’яток культури в Україні. І це лише те, що вже офіційно зафіксували.

Наша культура й мистецтво показують українську унікальність й інакшість усьому світові. Тому вкрай важливо відновити те, що можна, і вберегти та оцифрувати те, до чого варвари ще не добралися.

Дипломати й експерти з України, Польщі, США і країн Балтії, працівники музейних та архівних установ зосередилися на цьому під час дводенного форуму «Мистецтво перемоги», який провели на Львівщині.

Поглиблювали контакти, ділились сучасними можливостями з оцифрування, захисту, збереження та промоції історико-культурної спадщини. Також наголосили на тому, що міжнародна спільнота засуджує злочини, які poсіяни чинять щодо нашої культури», – зазначив після Форуму начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

Організували захід неприбуткова організація «Культурний Фронт / Cultural Front»; БФ «Підгорецький замок»; Львівська національна галерея мистецтв ім. Бориса Возницького, «Благодійний фонд польсько-українського партнерства», Польське братство кавелерів Гутенберга, за підтримки відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні. Форум відбувся у межах проєкту «Культурний фронт», який реалізує БФ «Підгорецький замок».

Як інформують організатори, станом на кінець жовтня 2023 року на території України російські окупанти знищили, пошкодили або пограбували понад 800 пам’яток культури:

  • 19 пам’яток національного значення;
  • 656 пам’яток місцевого значення;
  • 65 щойно виявлених знищених (пошкоджених) об’єктів культурної спадщини. 

Учасники Форуму, серед яких працівники музейних та архівних установ, дипломати, експерти, представники центральної та місцевої влади, бізнесу з України, Польщі, країн Балтії, США, дискутували про актуальні питання у межах Форуму у Палаці Потоцьких у Львові, а також взяли участь у виїзній сесії замками Львівщини.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ