Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

На Львівщині презентують віртуальний тур найстарішою датованою дерев’яною церквою України

У вівторок, 24 жовтня, в Старій Скваряві відбудеться презентація проєкту «Музей “Староскварявський іконостас XVI-XVIII ст.”: оцифрування пам’ятки, створення інклюзивної експозиції». Про це інформує пресслужба ЛОР.
Фото: ЛОР

У межах проєкту було створено 3D модель та віртуальний тур храмом Святого Архистратига Михаїла – найстарішій датованій дерев’яній церкві України.

Проєкт став результатом роботи Львівського музею історії релігії за підтримки Українського культурного фонду.

Про хід проєкту, оцифрування пам'яток, літню школу іконопису, зйомки фільму та створення інклюзивної експозиції розкаже директор Львівського музею історії релігії Орест Малиць.

Завдяки проєкту створено сучасну інклюзивну музейну експозицію, що враховує потреби різних цільових аудиторій: у музеї розмістили нові інформаційні банери із QR-кодами, збільшеними копіями ікон верхнього ряду іконостасу. Створено авдіогід українською та англійською мовами.

Командою проєкту також створено короткометражний документальний фільм про Староскварявський іконостас та про те, як відбувався процес оцифрування.

Початок заходу о 12:00 годині.

Зазначимо, що Музей «Староскварявський іконостас XVI-XVIII ст.» є філією Комунального закладу Львівської обласної ради «Львівський музей історії релігії». Музей у Старій Скваряві відкрито у 2015 році. Відкриттю передувала багаторічна реставраційна, дослідницька та пам’яткоохоронна робота: у 1990-х роках ХХ ст. почалася реставрація ікон, деякий час іконостас експонувався в приміщенні «Львівського музею історії релігії», проте інтер’єр музею не давав можливості експонувати іконостас в цілості. Здійснена у 2010-2015 роках реставрація церкви Святого Архистратига Михаїла та дослідження, котрі передували реставрації, дали можливість стверджувати, що церква є найстарішою датованою дерев’яною церквою України і походить з 1508 року, що засвідчено написом на північній стіні храму. Розміщення іконостасу в храмі, у якому він перебував початково, а відтак відкриття музею дало можливість бачити комплексний твір в автентичному інтер’єрі, де пам’яткою є не лише іконостас, але й приміщення, в якому він експонується. Найцінніша частина іконостасу – ікони Перемиської іконописної школи XVI ст., а також імовірно роботи відомого українського іконописця доби бароко Івана Рутковича.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ