Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

На Львівщині рекордно подорожчали овочі, - статистика

Інфляція на споживчому ринку Львівської області у березні 2018 року порівняно з попереднім місяцем становила 1,2% (в Україні – 1,1%), з початку року – 3,9% (в Україні – 3,5%). Про це повідомило Головне управління статистики у Львівській області.

У Львівській області у березні 2018 року порівняно з лютим 2018 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,6%. Найбільше зросли ціни на овочі (на 7,3%) та фрукти (на 3,7%). Зокрема, буряк подорожчав на 50,9%, капуста білокачанна – на 41,2%, морква – на 40,3%, часник – на 14%, цибуля ріпчаста – на 13%, картопля – на 10,9%, яблука – на 7,1%.

На 2,2% підвищилися ціни на рибу та продукти з риби, на 2% – сир і м’який сир (творог), на 1,9% – макаронні вироби, на 1,2% – хліб.

Водночас, на 16,4% подешевшали огірки свіжі, на 13,5% – помідори свіжі, на 1,5% – окремі порційні частини курячі, на 1,3% – лимони, на 1,1% – яйця.

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищились на 1,6%, у тому числі на тютюнові вироби – на 2,3%, алкогольні напої – на 0,8%. Одяг і взуття подорожчали у середньому на 4,3% за рахунок надходження у продаж товарів весняно-літнього асортименту.

У житлово-комунальній сфері на 12,4% підвищилися тарифи на утримання будинків та прибудинкових територій. Матеріали для утримання і ремонту житла подорожчали на 1,8%, послуги – на 1,3%.

У сфері транспорту у березні 2018 року порівняно з попереднім місяцем ціни знизилися загалом на 0,5%. Паливо та мастила подешевшали на 2,3%. На 4% зменшилася вартість перевезень авіаційним пасажирським транспортом.

Водночас вартість проїзду у міжміському поїзді збільшилася на 4,4%, у міжміському автобусі – на 1,3%.

 Шини для легкових автомобілів подорожчали на 7%, велосипеди – на 2,4%, автомобілі – на 0,1%.

Ціни на предмети домашнього вжитку, побутову техніку зросли у середньому на 1,2%. Електроінструменти подорожчали на 2,3%, меблі та предмети обстановки – на 2%, побутова техніка – на 1,4%.

На 1% підвищились ціни на різні товари та послуги. Зокрема, ювелірні вироби із золота подорожчали на 2,1%, парфумерно-косметичні товари та послуги перукарень – на 1,6%.

Вартість послуг освіти зросла на 0,9%, головним чином за рахунок підвищення плати за утримання дітей у дошкільних закладах на 5% та навчання на курсах іноземних мов – на 1%.

 Спостереження охоплює усі регіони України, крім тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, м. Севастополя та частини тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях. Спостереження за змінами споживчих цін (тарифів) проводиться в містах, які відібрані на основі процедури стратифікованого багатоступеневого відбору з елементами методу ймовірності, пропорційній розміру. Відбір міст здійснюється на державному рівні і є репрезентативним для розрахунку ІСЦ для кожного регіону країни. Спостереження за змінами споживчих цін (тарифів) не проводиться в сільській місцевості.

Методологія та визначення Індексу споживчих цін (ІСЦ, індекс інфляції) є показником зміни в часі цін і тарифів на товари та послуги, які купує населення для невиробничого споживання. Розраховується щомісячно на основі даних про ціни (одержуються органами державної статистики шляхом щомісячної реєстрації цін і тарифів на споживчому ринку) та даних національних рахунків щодо витрат домогосподарств на кінцеве споживання по країні в цілому з подальшим розподілом (за результатами вибіркового обстеження умов життя домогосподарств).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ