Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: На Львівщині відтворили словянське житло Х століття
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

На Львівщині відтворили слов’янське житло Х століття

Фото надані Гал-інфо заповідником
Фото надані Гал-інфо заповідником "Давній Пліснеськ"
Фото надані Гал-інфо заповідником
Фото надані Гал-інфо заповідником "Давній Пліснеськ"
Фото надані Гал-інфо заповідником
Фото надані Гал-інфо заповідником "Давній Пліснеськ"
1/4
Історико-культурний заповідник "Давній Пліснеськ" завершив проєкт "Пліснеська хижа-2021". Презентація результатів відбудеться 28 липня о 13:00 год. Про це йдеться у повідомленні заповідника у Фейсбуці.

Над проєктом працювали упродовж весни та літа. Археологи Історико-культурного заповідника "Давній Пліснеськ" та реконструктори з ГО "Чорна Галич" спільно працювали, аби відтворити дух слов'янського часу на Пліснеську. Результатом стало відтворення слов'янського житла Х ст.

"Це лише невеличка краплинка, яку ми змогли відтворити, але вона стане початком "річки", яка якісно та більш широко наповнить простори Пліснеська. Реалізований експеримент стане підосновою для зведення "фундаменту" "Пліснеського археологічного скансену", ідею якого плекав наш наставник та багаторічний дослідник Пліснеська Михайло Филипчук", - сказано у повідомленні.

[[364224]]

Цьогоріч минає п'ять років з дня смерті відомого українського археолога, багаторічного дослідника "Давнього Пліснеська" Михайла Филипчука. Археологи присвятили цей проєкт його пам'яті. Михайло Филипчук досліджував пам'ятку з 1990 року і аж до останнього подиху 31 липня 2016 року.

Давній Пліснеськ – це один з наріжних каменів в історії нашого народу та держави. Це унікальний заповідник, адже він опікується двома пам’ятками археології національного значення (городищем літописного Пліснеська VIII-XIII ст. та курганним могильником XI-XII ст.). Також на його території знаходиться ще й що діє церква Благовіщення Пречистої Діви Марії ЧСВВ XVIII ст. з келіями, пам’ятка архітектури, національного значення.

За п’ять років діяльності Історико-культурного заповідника «Давній Пліснеськ» вдалося передусім перейняти в Михайла Филипчука, який з 1990 по 2016 рік досліджував Пліснеськ,  постійну археологічну експедицію, налагодити щорічний випуск збірників наукових праць “Пліснеські старожитності”, монографічних напрацювань, брошур, буклетів тощо. Особливо цінними стали перші кроки у відбудові археологічного скансену – музею просто неба. Перший проєкт, який передбачав створення 3-D моделі Давнього Пліснеська з численними різночасовими об’єктами, ми втілили у життя за підтримки УКФ у 2019 році. Сьогодні заповідник приступає до другого проєкту, яким відкриваємо нову сторінку в історії Заповідника.

Основною метою проєкту "Пліснеська хижа - 2021" є відтворення заглибленого слов’янського житла Х ст. безпосередньо на території слов’янського городища Пліснеська.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ