Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: На Мамай-горі археологи дослідили 53 археологічні комплекси
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

На Мамай-горі археологи дослідили 53 археологічні комплекси

Вперше за 12 років археологічна експедиція «Мамай-гора» запрацювала з професійною технікою

Про це йдеться у повідомленні на сторінці Мамай-Гора у Фейсбуці.

За 6 тижнів роботи експедиції археологи дослідили площу в 8 660 м. кв, що в 17 разів більше середньозважених об’ємів робіт в 2012-2017 роках.

«Ми дослідили 53 археологічні комплекси, серед яких скіфські, сарматські, середньовічні та ногайські поховання.

Деякі знахідки дійсно унікальні: поховання скіфської амазонки, друге в історії дослідження пам’ятки сарматське поховання, шоста знайдена на території України бокка, скіфське парне поховання, та інші знахідки, про які ми ще розкажемо згодом», - йдеться у повідомленні.

1/2

За час кампанії дослідникам вдалось залучити 145 065 грн.

«Десятки людей відгукнулися на заклик про допомогу і зробили свої внески, ми щиро вдячні усім з вас! На даний момент, на нашому рахунку лишається 13 040 грн. З них близько 5 тис. грн. ми витратимо на оплату наукових експертиз, частину суми інвестуємо для висвітлення результатів кампанії, а решту – залишимо до наступного сезону», - сказано у повідомленні.

1/1

Впродовж наступних місяців проведуть фахові експертизи, керівники експедиції будуть готувати наукові статті, щоб зробити знайдене надбанням української історичної науки, а ми будемо ще більше розказувати про експедицію в деталях, знахідках та історіях.

На Мамай-горі виявили унікальне парне поховання скіфів

Довідка:

Мамай-гора - археологічна пам'ятка світового значення, що руйнується Каховським водосховищем. Мамай-гора - це один з найбільших в Європі могильників. Розвідані пам’ятки охоплюють вражаючий період - тут представлені пам ’ятки епохи неоліта, бронзи, раннього залізного віку, середньовіччя, іншими словами - тут таїться історія близько 8 тисяч років.
Мамай-гора поступово сповзає у Каховське водосховище. За останні 30 років обвалилося майже 400 метрів берега. Вчені кажуть, що зупинити процес руйнації Мамай-гори неможливо. Тому з 1988 року рятувальні археологічні роботи тут проводить експедиція історичного факультету Запорізького національного університету.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ