Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: На Одещині досліджують місце колишньої катівні НКВД: можуть виявити рештки понад 5 тисяч закатованих одеситів
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

На Одещині досліджують місце колишньої катівні НКВД: можуть виявити рештки понад 5 тисяч закатованих одеситів

Південний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам'яті тримає на контролі ситуацію навколо колишньої "катівні НКВД" на 6-му кілометрі Овідіопольської дороги, інформує прес-служба УІНП.
Фото: Думская

Наразі спеціалісти з георадарної зйомки провели перші роботи та надали попередні висновки, згідно з якими, на зазначеній площі дійсно можуть знаходитися рештки тисяч репресованих одеситів та жителів області. За більш старими даними свідчень, на цій ділянці землі можуть знаходитися рештки понад 5 тисяч жертв політичних репресій.

"Ми вимушені знов і знов говорити, що без гідного вшанування всіх жертв політичних репресій, геноцидів, депортацій і воєн, ми не зможемо обрати реперну точку для початку будівництва нового суспільства в Україні. Довгий час про цих жертв було заборонено навіть згадувати. Натомість, священними проголошувалися самі вбивці, на їхню честь називалися вулиці... Втім і зараз, коли війна в нашій країні каталізує переосмислення всієї історії, є люди, для яких історична пам'ять нічого не варта... Ми знову наголошуємо, що будь-яке будівництво на людських кістках, що не були належним чином увіковічені - це злочин. Як моральний, так і юридичний", – заявив керівник Південного відділу УІНП Сергій Гуцалюк.

Нагадаємо, Український інститут національної пам'яті виступив з вимогою не допустити без ексгумації і належного поховання рештків жертв політичних репресій - будівництва гаражів в зоні реконструкції Одеського аеропорту. Більше того, УІНП виступив з ініціативою, у зв'язку з затратністю коштів і часу - надати зазначеній ділянці статус меморіального парку і зупинити зазіхання на цю територію.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ