Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

На початку жовтня у Львові відбудеться Фестиваль Сучасної Музики «Контрасти»

На початку жовтня 2021 з 1 по 10 жовтня мистецьке життя Львова очікують 10 днів і 10 проєктів від Міжнародного Фестивалю Сучасної Музики «Контрасти». Його організатором є Львівська національна філармонія імені Мирослава Скорика.

Тема 27 Фестивалю — past-moderne / post-moderne — натхненна коментарем до проєкту past-moderne (post-moderne?..), реалізованого у Львові у 2000 році Центром міжнародних культурних ініціатив, Львівською організацією Національної спілки композиторів України, Володимиром Сивохіпом (директор Філармонії) та Романом Стельмащуком. Це фрагмент з есею «Час і місце, або Моя остання територія» відомого українського письменника Юрія Андруховича: 

«…саме тут, на цій території, добачаю певні ознаки того, що я сам розумію як “пост-модерне”, тобто перш усього “пiсля-модерне” — таке, що прийшло після модернізму з його сутнісним прагненням модерности, новизни як відповідности часів, прагненням, зрештою, перерваним брутально, ззовні, з кров’ю, попелом і світовими війнами, а також диктатурами, концентраками й велетенськими етнічними чистками — так у цій частині світу було зупинено, вибито, вирізано до ноги модернізм, будь-який — віденський (еталонний), празький, краківський, львівський, дрогобицький, натомість прийшла післямодерністична пустка, велика вичерпаність з безконечно відкритою потенційністю, велика багатообіцяюча пустка».

Юрій Андрухович. Час і місце, або Моя остання територія.

На Фестивалі відбудуться 10 подій симфонічної, хорової та камерної музики. Гостями Фестивалю будуть виконавці з України, Японії, Швейцарії, Польщі, Німеччини. Лунатиме музика композиторів з України, Чехії, Угорщини, Австрії, Німеччини, Швеції, Латвії, Іспанії, Ірландії, Польщі, Швейцарії, Франції, США. Крім того, під час Фестивалю у фоє Концертного залу Людкевича триватиме експозиція робіт львівської художниці Олександри Головатої, одна із яких сформувала основний візуал до цьогорічних «Контрастів». 

Запрошений відомий польський диригент Вінсент Козловський цьогоріч диригує двома знаковими концертами: 17 вересня з великим успіхом відбувся його дебют на почесному Відкритті 64 Міжнародного фестивалю сучасної музики «Варшавська осінь», а вже 10 жовтня він буде виступати на Закритті 27 Міжнародного фестивалю сучасної музики «Контрасти».

За роки свого існування фестиваль «Контрасти» є ініціатором реалізації багатьох мистецьких ідей в царині сучасної класичної музики. Цьогоріч, вперше в Україні, у Львові відбувається Всеукраїнський композиторський конкурс імені Мирослава Скорика, організатором якого виступила Львівська національна філармонія. Саме тому 10 жовтня в Концертному залі Людкевича на Концерті-закритті Фестивалю прозвучить твір Переможця (лауреата І премії Конкурсу). Його ім’я, а також імена лауреатів II та III премії будуть оголошені 8 жовтня.

Своєрідною домінантою стане лінія, пов’язана з вшануванням класика української музики, патрона Львівської національної філармонії Мирослава Скорика. Володимир Сивохіп, директор Львівської національної філармонії, так прокоментував неабияке значення Конкурсу: «Загальновідома проблема мистецьких поколінь полягає в тому, що між ними немає належної спадкоємності, професійного розуміння передачі традиції. Завдання Конкурсу — це її продовження. Від кінця 1960-х років після смерті Бориса Лятошинського, коли Мирослав Скорик взяв композиторський клас в Київській консерваторії, і до 2020 року, коли він припинив свою професорську діяльність — півстолітній відтинок часу».

Симфонічні концерти, квартетні вечори та хорові програми очікують слухачів одного з провідних фестивалів музики в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ