Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: На Тернопільщині під костелом XVII століття знайшли крипту
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

На Тернопільщині під костелом XVII століття знайшли крипту

Науковці із Івано-Франківська виявили під фундаментом костелу XVII ст. у м. Чорткові Тернопільської області підземне приміщення – крипту.

Про це інформує пресслужба Чортківської міської ради.

Дослідження здійснювали професор Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, доктор геолого-мінералогічних наук, заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки Едуард Кузьменко і його команда. Вони декілька разів приїжджали до Чорткова на кілька днів, вивчивши стан костелу та причини появи тріщин.

Науковці користувались відразу декількома методами досліджень: природного електромагнітного поля, георадарами та сейсмоакустикою.

Окрім того, науковці, перевівши плани будівництва старого (1610 р.) та нового (1910 р.) костелів у цифрову форму, дійшли висновку, що основою сучасної святині стали колони старого костелу. Їхня глибина достеменно невідома, втім спеціалісти кажуть, що вона може сягати 16 метрів!

Також дослідники виявили, що під костелом (орієнтовно посередині) на глибині 3,2 м є крипта – підземне приміщення, яке слугує для поховання. Як зауважив Едуард Кузьменко, є історичні свідчення, що першим у крипті поховали Станіслава Гольського. 

Дослідження показали, що основною причиною появи тріщин у костелі є не підземні води, як вважалось раніше, а саме активний рух транспорту (зокрема великогабаритного) на цій території. Едуард Кузьменко каже, що поштовхи, котрі викликають, для прикладу, фури – це своєрідні мікросейсми. Їхня часта поява наносить значно більше шкоди будівлям, ніж, як варіант – 3-4-бальний землетрус.

Проаналізувавши стан святині, науковці порекомендували якомога швидше приймати радикальні міри задля порятунку будівлі. Зокрема – повністю заборонити рух автомобільного транспорту на цій ділянці дороги та створити там пішохідну зону.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ