Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: На Волині нагородять героїв ОУН і УПА
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

На Волині нагородять героїв ОУН і УПА

У Луцьку відбудеться посмертне нагородження воїнів ОУН і УПА. Нагороди, які вони не змогли отримати за життя, вручать їхнім родичам

Золотий Хрест Заслуги, Срібний Хрест Заслуги та Бронзовий Хрест Заслуги виготовлені у Львові за точними ескізами розробника нагородної системи УПА Ніла Хасевича.

Із усіх нагороджених волинян в УПА, на сьогодні вдалося віднайти родичів 20 повстанців. Пошуки інших родичів ще тривають, тож це лише перша церемонія нагородження, присвячена річниця Всеукраїнського Референдуму за незалежність України 1991 року. Адже Лицарі ОУН і УПА боролися і гинули у боротьбі за державну незалежність України.

У нагородженні візьмуть участь голова Волинської обласної державної адміністрації Володимир Гунчик, голова Координаційної ради з вшанування пам’яті нагородження Лицарів ОУН і УПА, кандидат історичних наук Микола Посівнич, представник Українського інституту національної пам’яті на Волині, обласний координатор проекту з нагородження Леся Бондарук, директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк, родичі членів ОУН і УПА.

У 2017 році до 75-річчя УПА в Україні вже передано 125 нагород родичам повстанців. Серед нагород, які отримають волиняни 1 грудня: 7 Золотих Хрестів Заслуги, 10 Срібних Хрестів Заслуги, 7 Бронзових Хрестів Заслуги. Нагороди 4 волинських повстанців за побажанням родичів будуть передані у Волинський краєзнавчий музей.

УПА – єдина в історії повстанська армія, яка зуміла утворити власну систему нагород і заохочень, запроваджену в 1944 році наказом Головного військового штабу. Цими нагородами за бойові звитяги відзначали старшин, підстаршин і стрільців УПА. А також – цивільних осіб, наприклад членів підпілля, – за особливий внесок у розбудову збройного підпілля ОУН та боротьбу за українську державу. Загалом є вісім повстанських нагород.

Сьогодні відомо 1102 Лицарі найвищих нагород УПА – Хрестів Бойової Заслуги та Хрестів Заслуги. Правдиві імена 660 з них не встановлено. Адже учасники УПА та збройного підпілля ОУН використовували конспірацію і були відомі під псевдо. Зважаючи на тогочасні реалії боротьби жоден із учасників збройного підпілля ОУН так і не отримав своїх відзнак.

Час: 1 грудня о 14:00

Місце: м. Луцьк, вулиця Богдана Хмельницького, 1 (Палац культури Луцька, 2 поверх).

Український інститут національної пам’яті

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ