Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

На Волині переселенці та місцеві жителі разом варили «борщ єднання»

Борщ офіційно визнано українською стравою та внесено до культурної спадщини ЮНЕСКО
фото Олени Кузьмич

На Волині відгримів смачний фестиваль єднання «Щирий борщ». Фестивальні дні відбувалися у трьох громадах - Головненській, Колківській та Голобській.

Про це повідомила соціальна працівниця по роботі з громадами Благодійного фонду «Рокада» Олена Кузьмич.

У Голобській громаді захід відбувся у селі Новий Мосир, де тимчасово проживають переселенці. У Новому Мосирі зварили 40 літрів борщу у казані на вогні. А заразом у трьох громадах зварили 120 літрів борщу, а у трьох фестивальних днях узяли участь майже 200 учасників.

Зауважимо, що проведення інтеграційних заходів «Щирий борщ» за участі внутрішньо переміщених осіб, які проживають у МКП, ВПО, які проживають поза межами прихистків та місцевих жителів стане логічним продовженням низки інформаційних заходів, які волинська команда соціальних працівниць по роботі з громадами проводила у волинських МКП протягом весни 2023 року.

Зокрема, була здійснена серія інформаційних зустрічей, під час яких мешканці МКП переглядали фільм відомого українського кухаря Євгена Клопетенка про борщ з різних куточків України. 

Під час заходу обговорювали, що таке традиції та чим вони відрізняються на різних територіях України, спілкувалися про традиційну національну кухню України, що це за страва «борщ» і «з чим його їдять». Саме під час цих зустрічей ВПО розповідали про регіональні особливості приготування борщ на сході України та висловили думку про необхідність приготування об’єднавчого борщу разом з місцевими жителями.

Люди розповіли про те, які особливості приготування борщу у них в сім’ях, які секретні інгредієнти вони використовують, яку особливість вважають “родзинкою” саме їх страви. Також поділилися який традиційний рецепт для приготування борщу найпоширеніший в громадах на  їх малій батьківщині та як вони інтегрували це у побут в новому місці проживання.  

Додамо, що борщ офіційно визнано українською стравою та внесено до культурної спадщини ЮНЕСКО завдяки сприянню дипломатів та українського кухаря Євгена Клопотенка. Елемент «Культура приготування українського борщу» внесено до списку нематеріальної культурної спадщини, який потребує негайної охорони ЮНЕСКО.

Тому у вересні, коли святкується всеукраїнський день борщу сім областей України, в тому числі Волинь, долучилася до марафону українського борщу. Загалом представники місцевих громад та переселенці приготували сотні літрів борщу за рецептами з різних куточків України.

Фестиваль єднання «Щирий борщ» смачно об’єднав внутрішніх переселенців та місцевих жителів під час неформального спілкування, відпочинку та знайомства з кулінарними особливостями регіону.

Крім безпосередньо готування борщу, на гостей чекали розповіді про особливості приготування борщу в різних куточках України, перегляд фільму про борщ Євгена Клопотенка, дитяча локація з аквагримом, виступи місцевих колективів. Також до участі у заходах на Волині запросили су-шефа відомого у Луцьку ресторану.

Фестиваль відбувся за підтримки UNHCR Ukraine - Aгентство ООН у справах біженців в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ