Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

На Волині понад 1 млн га земель сільськогосподарського призначення

На Волині у 2020-му році на виконання доручення голови облдержадміністрації Юрія Погуляйка провели аудит (інвентаризацію) земель сільськогосподарського призначення. Про це повідомили 30 січня у пресслужбі Волинської ОДА.

У 2020-му році Верховна Рада в ухвалила законопроєкт, який має відкрити в Україні ринок сільськогосподарської землі. Так, законопроєкт, який набирає чинності 1 липня 2021 року, став частиною земельної реформи, що є стратегічно важливим шляхом економічного розвитку України.

Разом із цим, на цьому етапі земельна реформа не передбачає відкриття ринку для державних та комунальних земель, допуску юридичних осіб та іноземців. Закон дозволить набувати право власності на земельні ділянки фізичним особам з 1 липня 2021 року у розмірі до 100 га на одну особу. Юридичні особи будуть учасниками ринку земель з 1 січня 2024 року. Тоді ж обмеження з фізичних осіб зніметься, і всі зможуть  набувати право власності на землю до 10 тисяч га в одні руки або у власність однієї юридичної особи. Набуття права власності на сільськогосподарські землі іноземцями, можливе лише після проведення всеукраїнського референдуму

Нагадаємо, що до набрання чинності законом, в Україні діє мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення, що означає заборону будь–якого відчуження таких земель. Однак, не є забороненим користуватись землею сільськогосподарського призначення на умовах довгострокової оренди, емфітевзису, заповіту, застави, доручення, зміни цільового призначення ділянки, судового відчуження через борги, тощо.

Мораторій, котрий існував десятиліттями сформував тіньовій ринок, низьку продуктивність фермерства, розкрадання землі через схеми, корупцію на ринку землі та зубожілі села.

Завдання земельної реформи – упорядкувати ринок землі, унеможливити корупційні схеми у земельних відносинах,  зробити відносини у сфері землеустрою — зрозумілими й прозорими, і головне – дати поштовх українській економіці.

Адже Україна недовикористовує один з своїх найпотужніших активів – землю. Ринок землі запустить економіку. Завдяки реформі Україна зможе стабільно щороку додавати майже по одному відсотку до темпів свого економічного зростання.

Так, на Волині у 2020-му році на виконання доручення голови облдержадміністрації Юрія Погуляйка провели аудит (інвентаризацію) земель сільськогосподарського призначення. Головна мета – детінізація землі, адже приведення усіх земель у правове поле, автоматично унеможливить рейдерські захоплення та сприятиме наповненню місцевих бюджетів.

Загалом за результатами опрацювання наданих відомостей з районів, аудит земель проведено на 72,4 %. Так, площа земель сільськогосподарського призначення у Волинській області за інформацією з районів становить понад 1 млн га, а саме 1 млн 017,4 тис. га. Площа земель с/г призначення, аудит якої проведено – 736,7  тис. га.

Слід зауважити, що за даними із сайту головного управління Держгеокадастру у Волинській області площа земель сільськогосподарського призначення  в області станом на 01.01.2016 (опісля упродовж 4-х років аудит не проводився) становила 1 млн 046,7 тис. га. Станом на 2020 рік – 1008,5 тис. га. Тобто, протягом 2016-2020 років 29,3 тис. га с/г земель було відведено на інші цілі (переведені в землі промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення, внесені зміни до генпланів населених пунктів та інше).

Так, проаналізувавши інформацію про проведення інвентаризації та стану використання земель в районах стало відомо, що найбільше земель сільськогосподарського призначення перебуває у приватній власності – 479,7 тис. га, або 65%, у комунальній власності – 145,5 тис. га або 20%, у державній власності – 111,5 тис. га або 15%. 113 тис. га земель державної і комунальної власності не використовується.

Для прикладу, там, де справді якісно проведений аудит – найменше земель, які не використовуються: Локачинський район – 1 тис. га, Горохівський – 1,7 тис. га, В-Волинський  - 4,8 тис. га, Іваничівський – 4,6 тис. га. У багатьох районах цифри переходять за 10 тисяч, а це дає підстави продовжити роботу для пошуку потенційних господарників.

Таким чином, із усіх земель 18 тис. га – у постійному користуванні юросіб, 229,4 тис. га – в оренді СПД, 10,4 тис. га використовують СПД без оформлення договірних зобов’язань, 2,9 тис. га – приватизовані ФГ, 113 тис.га – не використовуються, 34,1 тис. га – це громадські пасовища, 248 тис. га – використовуються власниками ОСГ, 2,8 тис. га із пайових земель використовуються іншими фізичними особами.

Підсумовуючи, то стан справ щодо використання земель сільськогосподарського призначення в області говорить про те, що робота над ефективним використання земель повинна тривати. Бо завдяки ринку землі селяни Волині зможуть самостійно розпоряджатися своєю землею.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ