Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

На Волині відкрили виставку про УПА

В урочищі Вовчак на Волині відкрили виставку ʺПроти Голіафа. Свобода починається по той бік відчаюʺ. Про це інформує власкор Гал-інфо.

Експозиція присвячена жінкам і чоловікам із УПА, які кинули виклик двом тоталітарним режимам, - повідомила представниця Українського інституту національної пам’яті Леся Бондарук.

Вовчак у часи війни було чи не ʺнайкрутішимʺ селом на Волині. Оточене зусібіч непрохідним лісом і болотами, воно стало неприступною для ворогів базою Української повстанської армії під назвою ʺСічʺ. Саме тут знайшли прихисток військовополонені та втікачі від нацистів і радянських партизанів. Із представників 29 національностей складалися іноземні відділи УПА, які діяли довкола. У цій місцевості були шпиталі, ремонтні та виробничі майстерні. Тут діяла під старшинська школа УПА імені С.Петлюри. Влітку 1943 р. головний командир УПА Дмитро Клячківський облаштував у Вовчаку резервну ставку Головної команди УПА, а пізніше тут діяв штаб УПА-Північ.

У радянські часи селян із Вовчака переселили, а місцевість переорали на поле. Так намагалися стерти пам’ять про тих, хто боровся проти Голіафа, проти коричневих і червоних окупантів. Але їхня справа перемогла – Україна має свою державу. А в урочищі Вовчак силами ентузіастів, яких очолює турійчанин Василь Мазурик, облаштовано меморіальний комплекс, відновлені криївки, споруджено церкву, перевезено дві хати воєнного періоду.

ʺТут постійно бувають туристи, проводять вишколи юнаків й дитячі патріотичні табори, проходять шкільні змагання з національно-патріотичного виховання. Тут нещодавно знімали і кіно про УПА. Відтак виставка Українського інституту національної пам’яті ʺПроти Голіафа. Свобода починається по той бік відчаюʺ тут як ніколи затребувана, бо її постійно оглядатимуть і селяни, що приходять сюди до церкви, і численні гостіʺ, – вважає представниця Західного міжрегіонального відділу УІНП Леся Бондарук.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ