Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

На виставці у Німеччині презентували унікальні знахідки з Львівщини

Як повідомляє ЛОР, у Штутгарті (Німеччина) на археологічній виставці «Прихований КРАЙ – ми в першому тисячолітті» представили унікальні знахідки з півночі Львівщини, які належать комунальному закладу Львівської обласної ради «Історико-краєзнавчий музей».
Фото: ЛОР

Виставка «Прихований КРАЙ – ми в першому тисячолітті» присвячена історії Німеччини, зокрема землі Баден-Вюртемберг. Вона налічує понад 1500 експонатів археологічної спадщини музею Баден-Вюртембергу і містить колекції з музейних фондів Німеччини, України та Франції. Про це повідомив директор Історико-краєзнавчого музею Ігор Тимець.

«Окрасою експозиції стали знахідки з Сокальщини, які належать нашому музею. Загалом для експонування було передано понад 20 артефактів знайдених поблизу села Карів Червоноградського району. Зокрема, це посуд зі скла та бронзи провінційно-римського походження, червонолакова кераміка типу «Terra sigillata», фрагменти римських амфор, ритуально пошкоджена зброя (мечі, наконечники списів, стріл, металеві частини щитів), предмети кінського верхового спорядження тощо.

На особливу увагу заслуговує бронзовий казан, використаний як поховальна урна. Він прикрашений погруддями трьох чоловіків, волосся яких заплетене у так званий «свебський вузол». Такі зачіски носили германці свебського походження, які проживали на початку нашої ери у межиріччі Вісли та Одеру. На сьогодні казан з Карова є третьою знахідкою такого типу в Європі», –  розповів Ігор Тимець.

Кураторка виставки Ґабріеле Ґренерт наголосила, що бронзовий казан було спеціально виготовлено в майстернях Римської імперії й, за припущенням, це був дипломатичний подарунок для ватажка германців, германського князя.

«Територія сучасної Львівщини, як і багато інших європейських регіонів, не належали до Римської імперії. Однак вплив римської культури відчувався далеко за межами Римської імперії, зокрема, чимало археологічних знахідок зі стародавніх поховань походять з римських майстерень, адже у ті часи римський посуд вважався об'єктом престижу», - зазначила Ґабріеле Ґренерт.

 Історико-краєзнавчий музей дякує організаторам виставки за підтримку і повагу до України та її культурної спадщини.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ