Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

На Запорізькій АЕС бойовики пошкодили високовольтну лінію, - омбудсмен

Вчора внаслідок ворожих обстрілів було пошкоджено високовольтну лінію електропередачі Запорізької АЕС 750 кВ, через яку здійснюється видача електроенергії з атомної електростанції.

Про це у фейсбуці повідомила Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

Наразі із чотирьох високовольтних ліній робочою залишилася тільки одна. Відтак потужність двох працюючих енергоблоків Запорізької АЕС було зменшено.

Здійснити ремонт лінії неможливо, оскільки в зоні пошкодження тривають активні бойові дії.

Ситуація погіршується, знижується видача потужності станції. Є великий ризик повного знеструмлення.

За словами омбудсмена, якщо це станеться, то наслідки будуть серйознішими, ніж на Чорнобильській АЕС,  адже  в Енергодарі 6 реакторів і всі їх потрібно охолоджувати та 6 басейнів, які також потрібно охолоджувати. Саме тому потрібно відновити лінію електропередач, щоб забезпечити суттєвий резерв.

Зараз на станції знаходиться 50 одиниць військової техніки та приблизно 500 солдатів. Персонал станції працює під дулами загарбників.

Водночас Денісова заявила, що на Чорнобильській АЕС ситуація залишається дуже складною. Невеликий колектив працює на межі виснаження. Працівники скаржаться на нудоту, головний біль, запаморочення. Деякі з них страждають на захворювання, що вимагають постійного доступу до ліків, які закінчуються.

Виснаження змушує співробітників бунтувати дедалі більше. Щоранку на станції через гучномовець звучить Державний гімн України. Персонал станції також входить у суперечку з російськими солдатами. Весь цей час українська влада намагається домовитися про створення гуманітарного коридору та евакуацію працівників електростанції, аби  на їхнє місце заступила нова зміна. Проте  РФ досі не погоджується на ці умови.

"Дії військових РФ на Запорізькій та Чорнобильській АЕС є актом ядерного тероризму та грубим порушенням вимог Конвенції про заборону військового або будь-якого ворожого використання засобів впливу на природне середовище та статтю 56 Додаткового протоколу 1977 року до Женевських конвенцій та інших актів щодо регуляції міжнародних зобов'язань у ядерній сфері.

Закликаю міжнародних партнерів та МАГАТЕ без зволікань вжити всіх можливих заходів для виведення військ Російської Федерації з територій АЕС та взяти ці та інші ядерні об’єкти України під свій захист", - додала омбудсмен. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ