Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Начальник СБУ Львівщини дозволить дослідити територію катівні НКВД
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Начальник СБУ Львівщини дозволить дослідити територію катівні НКВД

Начальник Головного управляння СБУ у Львівській області Олександр Ткачук має намір дозволити фахівцям, історикам та археологам зайнятися дослідженнями території колишньої катівні НКВД у Львові, яка за адресою вул. С. Бандери, 1. Про це він заявив сьогодні, 12 жовтня, в коментарі Гал-інфо.
Приміщення на вул. С. Бандери, 1. Тут, за свідченнями, є камера в якій приводили до виконання смертний вирок.

Нагадаємо, що приміщення на вул. С. Бандери, 1 належить СБУ і є режимним об’єктом. За часів режиму Януковича на цю територію науковців не допускали. Водночас від колишніх працівників репресивно-каральних органів СРСР відомо, що в будівлі може бути розстрільна камера. Водночас історики припускають, що у внутрішньому дворі можуть бути поховання жертв тоталітарного режиму.

«Тут мають працювати фахівці, експерти та історики. З нашого боку буде повне сприяння для того, щоб дослідити, в тому числі і територію подвір’я. В минулому році частково на території внутрішнього двору проводилися розкопки, під час яких були знайдені рештки тіл. І територія музею «Тюрма на Лонцького», і територія іншого корпусу – це  один комплекс і його не можна якось розділити. Ця робота проводилась, і вона буде проводитися надалі. Однозначно для нас важливо, щоб була відома уся правда про те, що відбувалося на цій території. Ми оприлюднюємо усі ті справи та матеріали, які є у наших архівах і які стосуються репресивних органів та їх діяльності на території Львівщини», - заявив Олександр Ткачук.

Місце злочину НКВД - «Тюрма на Лонцького». Фоторепортаж

Він наголосив, що має намір сприяти проведенню досліджень у майбутньому.

«Наше завдання полягає у тому, щоб все це було завершено. Подвір’я поділено на дві частини, ми зацікавлені, що на обидвох відбулися розкопки та дослідження, які мають провести історики та археологи», - підкреслив Олександр Ткачук.

Масове поховання в подвір’ї «Тюрми на Лонцького» має «почерк» НКВД

Нагадаємо, як раніше повідомляло Гал-інфо, у серпні 2016 року в дворі музею «Тюрма на Лонцького», колишньої катівні НКВД-КҐБ та гестапо у Львові, виявили два місця масових поховань людей. За попередніми оцінками, це можуть бути жертви репресій 1939-41-го рр. Дослідники виявили останки більше як десяти людей, які були вбиті та поховані у ямах з побутовим сміттям.

Також нагадаємо, як повідомляло Гал-інфо, сьогодні, 12 жовтня, в приміщенні Головного управління Служби безпеки України у Львівській області відбулися урочистості з нагоди відзначення Дня захисника України та 75-ліття створення УПА. Керівник СБУ Львівщини передав копії кримінальних справ у паперовому та електронному форматі на зв'язкову провідника УПА Романа Шухевича - Ольгу Ільків (псевдо "Роксоляна") та на зв'язкову УПА Анастасію Закиданську (дівоче прізвище Петричкович). 

Довідка

Приміщення на вул. С.Бандери, 1 була будівлею Львівського міського управління міліції і Львівського міського управління СБУ. Це колишні казарми жандармерії, до якого примикає колишня політична в'язниця «Тюрма на Лонцького».

Приміщення було збудоване у 1890-х роках за проектом Юзефа Каетана Яновського, як будинок управління поліції і казарми жандармерії. У ХХ ст. це приміщення слугувало політичною в'язницею польської, радянської та нацистської влади у Львові. З 2009 року частина комплексу стала національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ