Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Нафтогаз хоче по-новому розраховуватися за газ для населення

Державний НАК Нафтогаз України розраховує спільно з Кабінетом міністрів і Верховною Радою вирішити проблеми з багатомільярдними боргами облгазів, газзбутів та теплокомуненерго за поставлений у рамках спецзобов'язань газ. Про це повідомив глава НАК Андрій Коболєв, передає Інтерфакс-Україна.

"Ми сподіваємося, що найближчим часом ми зможемо в конструктивному діалозі разом з урядом і Верховною Радою визначити такий механізм реалізації газу, який не дозволить цим грошам розчинятися в повітрі або йти на користь приватних компаній", - сказав він.

За його словами, поставлені перед компанією плани щодо виплати податків, дивідендів і капітальних інвестицій є важкореалізованими через ситуацію, що склалася. Зокрема, загальна сума запланованих надходжень до держбюджету за поточний рік від НАК складає близько 130 млрд грн.

"Без вирішення цих проблем Нафтогаз України виконати такий рівень сплати податків не зможе. Без вирішення проблеми поточної заборгованості облгазів і газзбутів в сумі $2 млрд, величезної суми боргів теплокомуненерго - компанія цього зробити не зможе", - підкреслив він.

У свою чергу головний виконавчий директор НАК Юрій Вітренко нагадав, що Кабмін повинен визначити джерела фінансування та порядок визначення компенсації для суб'єктів ринку природного газу, на яких покладено спеціальні зобов'язання.

"Накладати обов'язки без відповідної компенсації не відповідає закону Про ринок природного газу.Паралельно ми бачимо закон про держбюджет, який не передбачає цієї компенсації, а це вже неузгодженість, яку депутати повинні якимось чином вирішити", - сказав він.

Вітренко нагадав, що відповідальність за борги тепловиків багато в чому лежить на НКРЕКП і місцевій владі, що встановлюють для них тарифи, а проблема несанкціонованого відбору газу з боку облгазів також повинна вирішуватися за сприяння регулятора.

Станом на 17 жовтня 2018 року загальна прострочена заборгованість підприємств, які виробляють тепло, перед НАК становить 24,1 млрд грн (за 2018 рік - 8,6 млрд грн), електроенергію - 3,3 млрд грн (за 2018 рік - 1,2 млрд грн), газсбитов - 19,8 млрд грн, промислових підприємств - 2,8 млрд грн (у т.ч. ОПЗ - 1,5 млрд грн).

Раніше в Нафтогазі підрахували, яким буде прибуток після подорожчання газу.

НВ Бізнес

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ