Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Нафтогаз оцінив збитки через втрату ліцензій на видобуток у 150 мільярдів

Як повідомили в прес-службі Нафтогазу, внаслідок позбавлення Нафтогазу спецдозволів на розробку нафтогазоносних ділянок держава недоотримає близько 150 млрд грн рентних платежів.

Нафтогаз втратить близько 800 млн грн інвестицій

Рішення Апеляційного адміністративного суду Києва, яке позбавляє НАК «Нафтогаз України» права на розробку Будищансько-Чутівської, Оболонської та Писарівської газоносних площ, призведе до значних втрат держбюджету та місцевих бюджетів Полтавської області протягом найближчих років.

Позбавлення Нафтогазу права розробки зазначених ділянок фактично означатиме зрив виконання урядової програми 20/20.

За період дії спеціальних дозволів на зазначених ліцензійних ділянках планувалось видобути 69,6 млрд куб. м газу та 10,7 млн т нафти і газового конденсату. Відповідно, лише рентні платежі до Державного бюджету мали скласти більше 148 млрд грн. Більше 7,4 млрд грн мало надійти до місцевих бюджетів Полтавської області.

За 5 років підготовки цих територій до видобутку Нафтогаз інвестував у розвідувальні та підготовчі роботи близько 800 млн грн. Плани на 2017 рік передбачали інвестування ще 1,1 млрд грн. Внаслідок рішення суду ці кошти можуть бути втрачені компанією. Нафтогаз звертає увагу на небезпеку повернення до практики непрозорого розподілу відібраних у державних компаній ділянок між приватними структурами. За наявною інформацією, певні приватні компанії вже підготували заявки на відібрані у Нафтогазу ділянки.

Анулювання спецдозволів на користування надрами Нафтогазу здійснено з ініціативи Державної служби геології та надр України, до якої з відповідним клопотанням у 2016 році звернулися депутати Полтавської облради, підтримані народним депутатом Сергієм Капліним. При цьому Держгеонадр призупинила дію спецдозволів без перевірки, передбаченої нормативними документами, грубо порушивши встановлену процедуру. Заява до суду, підписана колишнім виконуючим обов’язки голови Держгеонадр Миколою Бояркіним, була передана за день до його звільнення, а судовий збір за Держгеонадра сплатила невстановлена фізична особа.

Довідково: Нафтогаз отримав спеціальні дозволи на користування нафтогазоносними ділянками надр у 2011 та 2012 роках. У 2012-2013 роках проводилися пошуково-розвідувальні роботи. На балансі Нафтогазу знаходяться 3 продуктивні свердловини. В результаті пошуково-розвідувальних робіт на ліцензійних ділянках було відкрито 2 газових і 1 нафтове родовище.

Здійснення капітальних інвестицій у 2013-2016 роках було унеможливлене через несвоєчасне затвердженням Урядом фінансових планів компанії. Згідно постанови КМУ від 3 жовтня 2012 року № 899, суб’єкти господарювання державного сектора економіки у разі незатвердження річних фінансових планів у встановленому порядку не можуть здійснювати капітальні інвестиції. При цьому фінансові плани Нафтогазу затверджувались Урядом: на 2014 рік – 24.12.2014 р., на 2015 рік – 23.12.2015 р., на 2016 рік – 30.11.2016 р.

У 2016 році Нафтогаз уклав угоду з Укргазвидобуванням щодо розробки ліцензійних ділянок, яка дозволяла розпочати видобуток незалежно від строку затвердження фінансового плану Нафтогазу. Саме після цього почались дії, спрямовані на вилучення у Нафтогазу спеціальних дозволів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ