Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією  |  Кримінал

Настоятеля собору МП у Херсоні підозрюють у державній зраді

Священнослужитель тісно підтримує контакти з представниками окупаційної влади та забезпечує ідеологічну підтримку рф
фото Офісу генпрокурора

Підсанкційному настоятелю Свято-Успенського собору у Херсоні повідомлено про підозру у держзраді та пособництві державі-агресору.

Про це у телеграмі повідомляє Офіс генпрокурора.

За процесуального керівництва Чернівецької обласної прокуратури настоятелю Свято-Успенського собору м. Херсон Херсонської єпархії (УПЦ МП) повідомлено про підозру у державній зраді та пособництві державі-агресору (ч. 2 ст. 111, ч. 1 ст. 111-2 КК України).

За даними слідства, священнослужитель тісно підтримує контакти з представниками окупаційної влади та забезпечує ідеологічну підтримку рф у проведенні підривної діяльності проти України.

Настоятель храму мав авторитет та значний неформальний вплив на думку вірян УПЦ МП у Херсоні та інших регіонах України. Він запрошував керівництво окупаційної адміністрації взяти участь у богослужіннях, під час яких не забував дякувати своїм владним покровителям та радо давав про них хвалебні коментарі пропагандистським телеканалам.

За «службу» священнослужитель отримував від окупаційної влади держави-агресора певні блага, зокрема приміщення та майно для обслуговування своєї релігійної спільноти, яке вони всупереч встановленому законодавством України порядку відбирали у громадян України та приватних акціонерних товариств.

30 вересня 2022 року підозрюваний взяв участь в «урочистому засіданні» з нагоди так званого приєднання Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України до складу рф, яке відбулось в георгіївській залі кремля.

Своєю присутністю на «заході» архімандрит УПЦ МП фактично засвідчив підтримку незаконній анексії територій України. Своїм прикладом він спонукав прихожан підтримати дії держави-агресора на тимчасово окупованих територіях.

За декілька днів до звільнення Херсона священнослужитель утік на тимчасово окуповану територію України.

З грудня 2022 року настоятель храму перебуває під санкціями РНБО.

Досудове розслідування  та оперативний супровід – СБУ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ