Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Нацбанк очікує на інфляцію близько 5%

Національний банк очікує на інфляцію близько 5% та економічне зростання на рівні 3,5%-4% у 2020-2022 рр. Про це йдеться у щоквартальному Інфляційному звіті НБУ за січень 2020 року.

Ми очікуємо, що ефекти від зміцнення курсу гривні у 2019 році відображатимуться й на початку 2020 року. Разом із низькими цінами на енергоносії це утримуватиме інфляцію нижче цільового діапазону упродовж більшої частини 2020 року. Надалі вона дещо прискориться і перебуватиме біля середньострокової цілі у 5%.

Водночас економічне зростання у 2020 році прискориться до 3,5% у 2020 році та близько 4% у наступні роки внаслідок пом’якшення монетарної політики, структурним реформам та поліпшенню інвестиційного клімату.

Окрім оновлених макропрогнозів, у звіті багато цікавих спеціальних тем, зокрема про новий рівень нейтральної процентної ставки, вплив зміцнення гривні на економіку України, ризики для світової економіки через поширення коронавірусу, державний бюджет-2020. Зокрема, можна дізнатись про таке:

Як і будь-економічне явище ревальвація має як плюси, так і мінуси. Проте негативні наслідки зміцнення національної валюти за послідовної макроекономічної політики бувають переважно короткостроковими, свідчить досвід країн, які таргетують інфляцію. Водночас переваги є довгостроковими та сприятливими для стійкого економічного зростання.

Так, з одного боку, від ревальвації гривні певною мірою втратили експортери і бюджет. З іншого боку, – уповільнилася споживча інфляція, скоротилися витрати на обслуговування зовнішнього боргу, знизився рівень державного боргу до ВВП (що позитивно сприймається інвесторами), для бізнесу дешевшим став інвестиційний імпорт (обладнання та інше), зарплати в Україні зросли в доларовому еквіваленті, що стримує міграцію за кордон.

Національний банк змінив оцінку середньострокової номінальної нейтральної процентної ставки в Україні з 8% до 7% річних. Це стало наслідком переоцінки рівноважного реального обмінного курсу гривні. Сьогодні структурні характеристики економіки України узгоджуються з міцнішим рівноважним курсом, ніж очікувалося раніше.

Тож, згідно нових оцінок, Національний банк має можливість у перспективі знизити облікову ставку суттєвіше, ніж передбачалося раніше – до 7%. Такий рівень процентної ставки буде рівноважним для української економіки, коли інфляція буде знаходитись на рівні цілі, а ВВП та зайнятість – на потенційному рівні.

Ураховуючи швидкість упровадження заходів у відповідь на поширення коронавірусу, очікується, що спалах захворюваності матиме короткостроковий ефект як на світові ринки, так і на глобальну економіку. Це слабко позначиться на економіці України та привабливості активів країн, що розвиваються, у тому числі українських, для міжнародних інвесторів.

Нагадаємо, як писало Гал-інфо, міжнародні резерви України у січні зросли майже на 1 млрд дол. США.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ