Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Нацбанк прийняв рішення вивести з ринку "Сенс Банк"

Правління Національного банку ухвалило рішення вивести з ринку системно важливий банк Акціонерне товариство "Сенс Банк" та звернулося з пропозицією до Кабінету Міністрів України щодо участі держави в цій процедурі. Про це інформує 20 липня пресслужба Нацбанку.
Фото: Сенс Банк

За інформацією АТ "Сенс Банк", власниками прямої істотної участі в Банку є ABH Ukraine Limited (Кіпр) та ABH Holdings S.A. (Люксембург), власниками опосередкованої істотної участі – громадянин росії та Ізраїлю Михайло Фрідман, громадянин росії та Латвії Пьотр Авен, громадянин росії Андрій Косогов. Зазначені фізичні особи є остаточними ключовими учасниками в структурі власності АТ "СЕНС БАНК". 

Пов’язаність власників опосередкованої істотної участі в АТ "Сенс Банк" М.Фрідмана та П. Авена з росією, яка є країною-агресором та здійснила повномасштабне військове вторгнення на територію України 24 лютого 2022 року, їх підтримка дій та політики, які загрожують територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України, завдає значного репутаційного ризику та має суттєвий негативний вплив на діяльність Банку. 

Так, про негативний вплив репутаційного ризику на діяльність АТ "Сенс Банк" зазначено у звіті незалежного аудитора ТОВ "РСМ Україна" за 2022 рік. Аудитор звернув увагу на висновки управлінського персоналу Банку про існування суттєвої невизначеності, яка може поставити під значний сумнів здатність АТ "СЕНС БАНК" продовжувати свою діяльність на безперервній основі. 

Про суттєвий негативний вплив репутаційного ризику свідчить і динаміка окремих показників діяльності АТ "Сенс Банк". Погіршення платіжної дисципліни позичальників Банку вплинуло на регулятивний капітал АТ "Сенс Банк", який за період із 01 березня 2022 року до 01 липня 2023 року зменшився на 50%, водночас в інших системно важливих банків він у цілому збільшився на 29%.

Через зв’язок власників опосередкованої істотної участі в АТ "Сенс Банк" М.Фрідмана та П. Авена з режимом країни-агресора до них були застосовані санкції в Європейському Союзі, Великобританії, Канаді, Швейцарії, Австралії, Новій Зеландії, які передбачають блокування активів. 

Ураховуючи застосовані санкції, власники прямої та опосередкованої участі в "Сенс Банк" із загальною часткою 100% капіталу Банку позбавлені права розпоряджатися власними активами та відчужувати їх у будь-який спосіб. Визнання Національним банком їх ділової репутації небездоганною та заборона використання ними права голосу за належними частками в капіталі Банку є наслідком їх власних дій/бездіяльності. 

АТ "Сенс Банк" визначено системно важливим банком згідно з рішенням Правління Національного банку України від 08 березня 2023 року № 95-рш, а також критично важливим для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період відповідно до наказу Національного банку від 17 квітня 2023 року № 377-но. За даними Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, станом на 01 липня 2023 року сума можливого відшкодування вкладів фізичних осіб (у тому числі підприємців) становить 44 323 млн грн. 

Власники істотної участі в АТ "СЕНС БАНК" не здатні виконувати визначені Законом України "Про банки і банківську діяльність" зобов’язання щодо підтримання на постійній основі рівня капіталу, достатнього для дотримання нормативних значень, установлених Національним банком, та вжиття своєчасних заходів для запобігання настанню його неплатоспроможності. 

В умовах дії в Україні воєнного стану, запровадженого через повномасштабну військову агресію щодо України з боку росії, та з урахуванням поточного фінансового стану АТ "СЕНС БАНК" все вищезазначене  становить загрозу для інтересів вкладників та інших кредиторів Банку. 

За таких умов відповідно до вимог Закону України «Про банки і банківську діяльність» Національний банк зобов’язаний прийняти рішення про виведення системно важливого АТ "Сенс Банк"  з ринку. 

На підставі рішення Правління Національного банку України виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб було прийняте рішення про запровадження тимчасової адміністрації в АТ "Сенс Банк" та делегування повноважень тимчасового адміністратора Банку. Тимчасова адміністрація відповідно до вищезазначеного в рішення запроваджується з п’ятниці, 21 липня 2023 року.   

Під час тимчасової адміністрації сервіси для фізичних осіб працюватимуть у звичайному режимі, без додаткових обмежень зі сторони Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Також без обмежень прийматимуться платежі юридичних осіб. 

Після прийняття Кабінетом Міністрів України рішення про участь держави у виведенні Банку з ринку тимчасова адміністрація триватиме не більше двох днів з дня, наступного за днем отримання Фондом гарантування вкладів фізичних осіб відповідного рішення.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ