Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Нацбанк випустив пам'ятну банкноту "Пам'ятаємо! Не пробачимо!"

Унікальна банкнота присвячена боротьбі України проти російських загарбників та увічнює силу духу українського народу, стійкість, незламність та героїзм кожного з українців.

Фото: НБУ

Про це сказав Голова Національного банку Андрій Пишний під час презентації банкноти, передає пресслужба регулятора.

“Ми не могли не відзначити цю дату, роковини повномасштабного вторгнення, цей драматичний, шокуючий та розстріляний рік нашого життя. Війну, яка триває для нас не рік і не десять, а сторіччя. Тому ми вирішили увічнити нашу спільну боротьбу на грошах, – підкреслив Голова Національного банку України Андрій Пишний. – Сьогодні Національний банк презентує пам’ятну банкноту, яку ми створили як нагадування про війну за незалежність і суверенітет України. Ми назвали цю банкноту – “ПАМ’ЯТАЄМО! НЕ ПРОБАЧИМО!”. Назву не треба розшифровувати, вона зрозуміла та близька кожному українцю. Вона промовляє: ми стоїмо і вистоїмо, переможемо”.

Фото: НБУ

У чому особливість пам’ятної банкноти?

Вона унікальна та не схожа на звичайні українські банкноти, адже має яскравий та виразний дизайн, виконаний вертикально. 

Фото: НБУ

Пам’ятна банкнота має серію ЗС з номерами 0000001–0300000 та підпис Голови НБУ України Андрія Пишного.

Банкнота номіналом 20 гривень є законним платіжним засобом та обов’язкова до приймання без будь-яких обмежень на всій території України за всіма видами платежів.

Фото: НБУ

Водночас її тираж – обмежений. Він становить 300 тисяч штук, що додає банкноті колекційної цінності (зокрема, з яких: 200 000 шт. – у сувенірній упаковці; 99,9 тис. шт. – у конвертах).

 Придбати пам’ятну банкноту можна буде в інтернет-магазині нумізматичної продукції НБУ. Окрім того, наприкінці березня банкнота надійде для реалізації до банків-дистриб’юторів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ